We gaan bomen planten!

De vorige keer hield ik een pleidooi voor meer voedselbossen. Awel, laten we dan maar meteen ook de daad bij het woord voegen! Wie mij hier een beetje volgt, weet dat ik fan ben van Hof ter Wilgen, een permacultuurparel in de Vlaamse Ardennen. Deze B&B van Judith heeft een tuin van ongeveer één hectare, zeer divers, maar één ding ontbreekt er nog: een voedselbosje.

En daar zullen we nu stap voor stap iets aan veranderen!

Hof ter Wilgen heeft nog een weide waar niets bijzonders mee gebeurt. Vroeger zaten er schapen, vorig jaar twee geiten en sedertdien wordt er gewoon twee keer gemaaid. Het perceel is een kleine 30 are groot. Het ligt aan de rand van het domein, langs een weggetje (waarlangs bijna niemand komt) met aan de overkant helaas gangbare landbouwgrond dat uiteraard ook als dusdanig behandeld wordt (meststoffen, pesticiden,…). De weide ligt ook iets lager dan de omliggende percelen…

DSCI0027kleinWe zullen beginnen met de randen (ZO-Z-ZW. Momenteel staat er al een rij (zeer oude) knotwilgen, die om de acht jaar moeten geknot worden. Dit vormt al een barrière maar dat is niet voldoende. We zullen er twee houtkanten voor plaatsen. Bedoeling daarvan is

 • een barrière te vormen voor de weg en de gangbare percelen ernaast
 • een windbarrière te creëren aan de ZW-W zijde
 • visuele barrière
 • vogels en insecten aantrekken

Beperking is wel dat er bij het knotten van de wilgen plaats moet zijn om de takken te laten vallen, en tevens moet er voldoende plek zijn om de takken weg te brengen.

De eerste houtkant is een “energieke houtkant”. Naast de wilgen komt er een dubbele rij zwarte els met inmenging met diverse soorten om meer biodiversiteit te verkrijgen. Telkens de wilgen geknot worden, kan deze rij later telkens mee gesnoeid worden tot op de grond. Naast de doelstellingen die ik hierboven heb opgesomd, heeft deze houtkant als bijkomende functies:

 • stikstoffixatie door zwarte els
 • brandhout
 • op lange termijn evt. vervanging van de wilgen wanneer die sterven.

Voor de inmenging streven we naar zoveel mogelijk biodiversiteit. Bij de keuze van de soorten trachten we ook een goede verdeling te krijgen van bloesems en bessen over het hele jaar heen. Ook kiezen we hier voor streekeigen soorten.

Naast de energieke houtkant komt er een breed pad. Aangezien deze houtkant regelmatig mee gesnoeid zal worden, is er nood aan een tweede barrière, een extra houtkant, om windgaten te vermijden. Deze extra houtkant ligt al iets verder van de straat en is ook al beter beschermd. Daarom kan deze eetbaar zijn. Bijkomende functies van deze extra houtkant:

 • eetbaar
 • visueel aantrekkelijk.

Tijdens het weekend van 12 en 13 december gaan we de energieke houtkant aanleggen. We maken er meteen een permablitz van. Heb je zin om hier aan mee te werken? Laat het alvast weten via eeuwige.moes@gmail.com. Binnenkort volgt nog meer informatie via deze blog!

Advertenties

4 thoughts on “We gaan bomen planten!

 1. Mooi initiatief – er kunnen geen houtkanten genoeg zijn. Ik heb er in mijn jeugdjaren heel wat zien verdwijnen of verwaarloosd worden… Het zijn die dingen die het platteland ecologische waarde geven, niet het “groen” van de akkers…

 2. Ik ben geïnteresseerd om mee te helpen,alleen kan ik nu niet zeggen of ik me dat week- end vrij kan maken. Mijn tuin heeft een gelijkaardige oppervlakte met aan de westrand een rij knotwilgen. De vorige eigenaars hebben zo’n 30 jaar geleden beslist om deze wei om te vormen tot een op Engelse tuinen geïnspireerde siertuin en hebben daarbij gelukkig ook gekozen voor een gemengde haag aan de oostzijde en tussenbeplanting bij de wilgenrij. Omdat ze gelukkig fruitbomen hebben toegevoegd en ook heel wat van de sierplanten eetbaar zijn of een functie kunnen vervullen ( gele en Japanse cornus, robinia, zomereik, hazelaar, meidoorn,…) heb ik bij wijze van spreken al een beetje een voedselbos, maar dan eentje die niet in die optiek is aangeplant ( met foutjes dus) en al verder in het successie verhaal zit. Daarom lijkt het me interessant om te zien hoe het op hof ter wilgen wordt aangepakt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s