Een nieuw voortuintje

Oeps, en toen waren we plots een maand verder! Niet dat ik al die tijd in slaap gevallen ben hoor… De werkzaamheden rond het Permacultuur Magazine geraken in een stroomversnelling. En intussen is het weer lente geworden dus wilt ook Quinten weer zijn deel van mijn aandacht. Quinten maakte mij gisteren nog gelukkig want hij herbergt nu een gezin koolmezen in het nestkastje. Maar hij maakt mij tegelijkertijd ook een beetje ongelukkig want mijn zeer geliefde kruis- en rode bessenstruiken worden belaagd door rupsen, vermoedelijk de “pseudorupsen” van de bessenbladwesp. Veelvraten zijn dat, die blijkbaar nog nooit gehoord hebben van het “eerlijk delen” permacultuurprincipe! Nou: mooi voedsel voor het koolmezengezin, zeg ik dan maar. Hopelijk hebben ze zeer veel jongen met een reuzehonger!

En ja, ik heb ook een beetje vakantie genomen. Die heerlijke tijd heb ik ondermeer gebruikt om te helpen een stukje tuin van Hof ter Wilgen opnieuw aan te leggen. En dit is het (voorlopige) resultaat:

heraanleg voortuintje met stapelmuurtje en insectenhotel, Hof ter Wilgen

heraanleg voortuintje met stapelmuurtje en insectenhotel, Hof ter Wilgen

Het ging om een klein stukje tuin, maar wel een belangrijke plek voor een toeristische locatie als Hof ter Wilgen. Als je van de parking komt dan is die plek het eerste wat je ziet. Vanuit de bovenverdieping van het vakantiehuis kijk je er pal op en als je langs de keuken ervan naar buiten gaat, dan zit je er meteen in. Het voortuintje mocht dus wel een opvallend accent krijgen en liefst ook een band met het vakantiehuis zelf.

Door een stapelmuurtje te bouwen met erachter een verhoogd bed, creëerden we een duidelijkere rand tussen het privé- en het vakantiehuisgedeelte. De vorm van het muurtje is gebogen en sluit op die manier visueel mooi aan bij het vlechtwerk (dat er al was) en de vorm van de achterliggende moestuin.

Het stapelmuurtje maakten we door eerst een sleuf te maken in de grond en vervolgens een “fundering” van dallen te leggen. Vervolgens bouwden we het muurtje op: telkens een steen dwars leggen en vervolgens meteen aarde aanvoeren aan de achterzijde. Bij de volgende laag werd de steen een klein beetje meer in de richting van de aardekant gelegd om zo meer stabiliteit te verkrijgen. Dallen en bakstenen zijn gerecycleerd.

Het stapelmuurtje is naar het Z-ZW gericht, en hebben we een extra functie gegeven door er een bijenhotel in te voorzien: dikke takken waarin we gaten van verschillende grootte in geboord hebben zodat diverse soorten solitaire bijen ermee aan de slag kunnen. De bloempotten kunnen gebruikt worden om (hangende of klimmende) planten in te laten groeien, of ze kunnen eveneens de basis zijn voor een bijenhotel met holle stengels. Dicht bij het muurtje is nu een warm micro-klimaat en kunnen warmteminnende planten gezet worden.

Het lager gelegen gedeelte van het tuintje (vooraan) sluit aan bij de keuken van het vakantiehuis. Judith, de eigenares van Hof ter Wilgen, had al vaak opgemerkt dat toeristen, ondanks het aanbod van verse kruidenthee, toch altijd kozen voor theebuiltjes. Idee is nu om dit lager gedeelte (en vooral ook het gedeelte helemaal vooraan) te voorzien van een diversiteit aan kruiden die geschikt zijn om thee te zetten, of algemeen interessant zijn om in de keuken te gebruiken. In de keuken zal je dan informatie vinden over de planten en kruiden, en hun gebruik. Zo wilden we de mensen weer een beetje warm maken voor de tuin in al z’n diversiteit en hen laten ontdekken dat Hof ter Wilgen wel iets meer is dan het eerste het beste vakantiehuis.

Paden zijn niet voorzien, wel stapstenen. Op die manier wilden we optimaal gebruik maken van de beschikbare oppervlakte.

Op het hoger gedeelte van het tuintje zullen meerjarige planten komen die erg weinig zorg vergen. Daar moet betreding immers tot een absoluut minimum beperkt worden zodat het muurtje niet onder druk komt te staan.

zicht vanop bovenverdieping vakantiehuis

zicht vanop bovenverdieping vakantiehuis

Ik ben benieuwd hoe het nu verder zal evolueren en welke planten er uiteindelijk zullen komen. Want ontwerpen, da’s telkens een momentopname, waarop je verder bouwt. Na mij komen andere Wooffers met andere ideeën en insteken die Judith gaan inspireren. To be continued!

(Foto’s: Judith Postelmans, Hof ter Wilgen)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s