Klimmende knolletjes

Knolcapucien (of mashua, of in ’t Latijn: Tropaeolum tuberosum) is afkomstig van de Andes maar zie je nu ook meer en meer opduiken in (permacultuur)tuinen. Je hebt er zo goed als geen werk aan: na de IJsheiligen een kleurrijk knolletje in de grond steken en dan gewoon laten groeien tot een trotse klimmer. Niet meer dan dat.

20141029_Quinten_0005Hij lijkt een beetje op de Oostindische kers (waar hij aan verwant is) maar ik vind hem eigenlijk nog iets mooier, fijner, alsof ie beter “afgewerkt” is.

Net zoals bij de Oostindische kers kan je de bladeren en de bloemen ervan opeten. De knolletjes (te oogsten net voor het begint te vriezen) kan je gebruiken in de sla (lijkt wat op radijs, maar sommigen vinden het wel te scherp van smaak) of verwerken in een stoofschotel of hutsepot. Je kan ze ook in schijfjes snijden, en hop de pan in met wat olijfolie en een beetje look. Dat laatste heb ik onlangs gedaan: lekker!

Het is een ideale plant om driedimensionaal te tuinieren. Geef hem de gelegenheid en hij kruipt een paar meter omhoog. De bloemen beginnen pas laat in de herfst te bloeien en dan is de plant echt wel heel decoratief.

Ik had één knolletje geplant in Quinten en de plant is probleemloos beginnen groeien. De slakken lieten hem links liggen en hij had ook geen last van andere plagen. Naar verluidt zou hij stoffen bevatten tegen aaltjes, bacteriën en insecten.

Hij kan niet tegen de vorst, dus je moet ‘m tijdig oogsten. Maar als de winter niet te hard is, zullen de overblijvende knolletjes terug beginnen groeien. Sommige vinden het om die reden een woekeraar. Net zoals de aardpeer!

Advertenties

6 thoughts on “Klimmende knolletjes

  1. mijn ervaring is dat de knolcapucien toch redelijk winterhard is want ook in de strenge winter van 2 jaar geleden was hij niet bevroren. Er lag toen wel een laag sneeuw wat een verschil kan maken. Zelf nog niet geproefd maar probeer het deze winter niet te vergeten;-)

    • Hangt er een beetje vanaf in welke regio je woont. Die van mij heb ik gekregen van een andere tuinier. Misschien ’s je plaatselijke Velt-afdeling aanspreken? Of lokale Letsgroep contacteren? Ideale plekken om aan plantjes (ook – en vooral – speciale) te geraken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s