Oproep aan alle tuiniers!

Vind je dat ook zo heerlijk, dat fietsen door het kleurrijke park met al die afgevallen blaadjes die kraken onder je wielen?

Toen ik nog een klein meisje was, had ik altijd medelijden met die bomen, die, ocharme, elk jaar hun blaadjes moeten verliezen. Ik had toen nog niet door hoe slim zo’n boom in elkaar zit. En dat al dat sterven eigenlijk een deel van de kringloop van het leven is.

Maar vandaag jagen mannetjes van de groendiensten met een lawaaierige bladblazer het hele zaakje op een hoop. Veel tuinen ondergaan hetzelfde lot. Blaadjes worden afgevoerd naar het containerpark. Sorry bodembeesten. Sorry bodem. Sorry boom.

https://i1.wp.com/b50ym1n8ryw31pmkr4671ui1c64.wpengine.netdna-cdn.com/wp-content/blogs.dir/11/files/2014/10/leaves.jpg

In de VS voert het NWF (National Wildlife Federation) onder de slogan “Leave the leaves” actie om in de herfst een beetje minder hard te werken in de tuin. Samengevat bevelen ze aan om de bladeren te laten liggen waar ze gevallen zijn omdat er veel soorten zijn die leven in of van de strooisellaag van gevallen blaadjes. Ze vinden er voedsel of een habitat om in te leven. De blaadjes vormen verder een natuurlijke bodembedekking die het onkruid onderdrukt en de bodem bemest, zo stelt het NWF.

En zo horen we het ook eens van een ander!

Ook onze Radio 1 ontdekte deze week deze actie, en liet BV Bartel Van Riet z’n licht schijnen op het lot van de gevallen bladeren. Ook hij heeft het niet voor die luidruchtige bladblazers, als je hier even klikt hoor je waarom. Ik vind dat hij groot gelijk heeft!

Misschien moet ons Natuurpunt ook eens zo’n campagne organiseren?

Advertenties

3 thoughts on “Oproep aan alle tuiniers!

  1. ben het volledig met je eens Esmeralda. Ik hou mijn hart al vast tegen dat het luidruchtige geblaas de rust weer komt verstoren….

  2. Deze week was het hier idd weer van dat… Eneum… daardoor ziet de straat er weer zo belachelijk steriel uit: bomen, zonder bladeren, noch aan de boom (buiten de volhouders!), noch op de grond? Klopt niet… Gelukkig hebben wij nog onze eigen bomen en dus herfstlandschap in onze tuin, met het nodige bodemleven…. hèhè.

  3. Ik kan begrijpen dat men bladeren weghaalt op fietspaden. Want die fietspaden worden anders glad en dan glijdt men makkelijker uit. Maar in tuinen en parken kan men ze maar beter laten liggen. Zo kan men zelf ook wat meer genieten van echte winterrust.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s