Een valse beschuldiging

Een tijd geleden kreeg ik een zak appelen van vrienden. “Ze zien er niet uit”, zeiden ze, “we zitten met een oorwormplaag in onze appelboom.”

De appelen zagen er inderdaad nogal aangetast uit. Maar dat vind ik niet zo erg: je snijdt er dan gewoon de slechte stukken uit en de rest smaakt heerlijk. Beter eigenlijk dan de gave en gelijkvormige appels van de gangbare supermarkt. En ik wist zeker dat er geen vieze producten op gespoten waren. De appels waren immers al “voorgeproefd”.

earwigMaar oorwormen als schuldige aanduiden? Dat is een ander paar mouwen. ‘k Moet wel bekennen dat het enge beesten zijn. Niet bepaald moeders mooiste. Maar oorwormen zijn niet de oorzaak van de gangen in een appel. Gaaf fruit laten ze links liggen. Oorwormen kruipen alleen maar in de holtes die anderen hebben aangebracht.

Oorwormen zijn eigenlijk alleseters. Het zijn opruimers die organisch materiaal omzetten in kleiner “afval” dat geschikt is voor de verdere afbraak door schimmels en bacteriën. Wat ze interessant maakt is, dat ze voor een goede ontwikkeling ook afhankelijk zijn van dierlijke eiwitten. Ze zijn dol op bladluizen, wol-, dop- en schildluizen, bladvlooien (ei en larve), insecteneieren en kleine rupsen.

En als ze met teveel zijn, dan eten ze elkaar op. Ze zijn dus effectief wel een beetje eng. Blijkbaar eten de nimfen (het onvolwassen stadium) hun moeder op wanneer ze sterft.

In elk geval zijn slimme permies dol op oorwormen en zorgen ze voor een goede huisvesting. Meestal zijn dat oorwormpotjes, die voor mei in bomen en struiken (opnieuw) worden opgehangen.

20130629_yggdrasil_0065Oorwormen zijn natuurlijk niet de enige nuttige beesten in de tuin. Je weet vast wel dat  lieveheersbeestjes best gekoesterd worden. Maar er zijn er nog veel meer: verschillende soorten gaasvliegen, roofmijten, roofwantsen, sluipwespen, zweefvliegen, loopkevers, week- en kortschildkevers kunnen je helpen om een ecologisch evenwicht te realiseren. Geef ze eten en een schuilplaats, en ze zijn content.

Voor wie meer wil weten… De Provincie Oost-Vlaanderen heeft een veldgids “nuttige insecten en roofmijten” uitgegeven. Het gidsje geeft informatie over allerlei nuttige insecten en staat boordevol foto’s van de verschillende stadia van de ontwikkeling ervan. Je kan het gratis bestellen via deze link. De moeite waard!

Foto boven: Postbear: an earwig in the white flowers

10 gedachten over “Een valse beschuldiging

  1. Wat mij betreft, met veel interesse je column gelezen. En de brochure besteld. Kan ik mijn kleinkinderen enkele weetjes bijbrengen en hun afkeer voor bepaalde insecten inperken.

  2. Oorwormen zijn wel degelijk nuttig en schadelijk. Wat zij doen is gekend als snoepschade. Als appelen tegen elkaar hangen kruipen oorwormen ertussen. In al hun hevigheid eten ze ook van de appelen. Daarom zijn de oorwormhuisjes interessant. Ze kruipen dan liever in het stro van het potje, dan dat ze tussen de appelen zitten en bijgevolg is er ook geen schade meer.

    • Dat durf ik toch betwijfelen.
      Ik heb nog nooit ergens gelezen of zelf gemerkt dat oorwormen aan appels eten. toch niet aan gave appels in elk geval.

      Zelfs niet als ze heel hevig staan en gebrek hebben aan voedsel. Wat wel gebeurt is dat ze in vruchten gaan zitten die al beschadigd zijn door vogels, hagel, … Dit noemt men secundaire schade en zelfs deze is heel beperkt.

      Volgens het Kempisch Vormingscentrum voor land- en tuinbouw is er slechts 0.1% schade door oorwormen, verwaarloosbaar dus …. (http://www.kvlt.be/kvlt/projecten/bioBestrijders/infoBestrijders.asp?vijand_ID=12)

      Het blijft dus een valse beschuldiging 😉

Plaats een reactie