Klein stukske grond

Ik heb zopas een héél klein stukske grond gekocht. Veel te klein eigenlijk om er zelf iets mee te kunnen doen.

Maar we zijn met velen die zo’n klein stukske grond gekocht hebben. En samen kan je er natuurlijk wel iets mee doen.

’t Ligt hier niet zo heel ver vandaan: in Destelbergen. En Marie en Michiel kweken er groenten en een beetje fruit op. Het zijn bioboeren, CSA-boeren eigenlijk en hun bedrijfje heet “Het Wijveld”.

CSA staat voor Community Supported Agriculture. De klanten van zo’n CSA boerderij kopen niet zozeer groenten. Ze zorgen met z’n allen voor een deftig inkomen voor Marie en Michiel. In ruil zorgen zij voor gezond eten. Valt het wat tegen met de oogst, dan is er voor iedereen wat minder; is er overvloed, dan wordt ook dat eerlijk verdeeld. Maar Marie en Michiel kunnen altijd op twee oren slapen, hun werk wordt steeds beloond. Ze kennen hun klanten, en hun klanten weten waar hun voedsel vandaan komt.

De eigenaar van de grond van het Wijveld wilt die grond nu verkopen. En uiteraard willen Marie en Michiel daar blijven werken. De coöperatie, De Landgenoten, zal daarom de grond kopen. De Landgenoten is een jonge organisatie die zich tot doel stelt om landbouwgrond te kopen om die ter beschikking te stellen van bioboeren.

Zoiets heeft wel voordelen. De meeste landbouwgrond in Vlaanderen is er heel slecht aan toe door het veelvuldig gebruik van pesticiden en kunstmeststoffen. Wie begint met bioboeren heeft de eerste jaren wel wat werk voor de boeg om die grond weer gezond te krijgen. Het is bijgevolg een goed idee om, eens die grond biologisch bewerkt is, die voor eens en altijd biologisch te houden. Ook nadat die bioboer er zelf mee gestopt is.

Daarom ben ik fan van De Landgenoten. Want zij zullen ervoor zorgen dat de grond die zij beheren, voor altijd gezond zal blijven en voor altijd geschikt zal zijn om er biogroenten op te kweken.

En daarom heb ik een stukske grond gekocht: een aandeel eigenlijk. Voor De Landgenoten. Voor Marie en Michiel, en later nog voor vele andere bioboeren!

Wil je ook een aandeel kopen? Dan vind je meer info via deze link.

(Foto: De Landgenoten)

Advertenties

One thought on “Klein stukske grond

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s