Lekker ding

’t Groeit beter en sneller dan haagwinde, maar het heeft alleen maar voordelen… ’t Is een mooi plantje en – heel belangrijk – slak-proof. Het is een fantastische plantrekker: één keer in je tuin zaaien (in mei), en het komt steeds vanzelf terug.

Voor luie tuiniers dus, maar wat een weelde en bloemenpracht en heel erg eetbaar (ook al noemen sommigen het een “sierplant”). Het pittig blad past in een slaatje en de bloemen fleuren je culinaire prestaties op. De smaak lijkt een beetje op water- of tuinkers. Van de vruchtjes kan je iets maken wat op ingemaakte kappertjes lijkt. Dat heb ik zelf nog niet geprobeerd maar het staat op mijn to do lijstje!

20140921_OIkers_0002Het heet… Oostindische kers! Mmm, heerlijk lekker ding dat extra kleur brengt in de tuin met z’n gele, oranje of rode (of een mix daarvan) bloemen. Bij Quinten kwamen ze nogal traag op gang, maar eens de plantjes hun groeischeut kregen, wisten ze niet meer van ophouden! Het is een rankende soort, en nu kruipt en klimt hij overal op en onder en dwars doorheen.

Zoals ik al zei, slakken moeten er niet van weten, maar bladluizen wel, en daarom is die plant ook interessant om hun natuurlijke vijanden aan te trekken: zweefvliegen, lieveheersbeestjes. Een mooie “vangplant” dus, die, eens ‘m goed aan het groeien is, ook niet zoveel problemen lijkt te hebben met die luizen. Toch niet bij Quinten. Blaadjes genoeg, eerlijk te delen!

Oostindische kers (die trouwens niets met Oost-Indië te maken heeft maar uit Zuid-Amerika komt) is verder goed voor je gezondheid. Het plantje zou verschillende geneeskrachtige eigenschappen hebben, waaronder een antibacteriële werking. En, voor de rijpere mannen: het gaat zelfs kaalheid te lijf!

Advertenties

9 thoughts on “Lekker ding

  1. … en je hebt er twee ‘soorten’ in: een klimmer die redelijk laag (bodembekkend) blijft en een klimmer die welig tiert, groeit en siert. En, hoe diepr de bloemkleur, hoe pittiger de smaak! 🙂 She’s one of my favorites!

    • Ik heb duidelijk de tweede! Je “ziet” hem bijna groeien, bij elk tuinbezoek (tegenwoordig om de drietal dagen) sta ik weer versteld over het stuk dat er weer bijgekomen is!

  2. Judith, gewoon de verse zaden (als ze nog fris groen en knapperig zijn) plukken of rapen en in bokaal met azijn doen. Tadaaaa 🙂

    • haha, geweldig Groentje, dat jij net op dezelfde dag een stukje op jouw schreef over OI-kers! ’t Is overduidelijk dat ie overal goed aan het groeien is!

  3. Idd slakvrij, en mijn ervaring is ook dat de rupsen van het groot koolwitje verzot zijn op de plant. Zo blijven ze tenminste al van m’n bloem- en witte kolen af 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s