Permacultuur is veel meer dan tuinieren!

Wie regelmatig mijn blog bezoekt, zal zo stilaan denken dat permacultuur een manier van voedsel produceren is. Her en der heb ik wel ’s een artikel geschreven over andere onderwerpen behalve tuinieren, maar het merendeel gaat inderdaad wel daarover.

Dat is niet zo netjes van mij, want deze blog heeft als baseline “over permacultuur en ’t goeie leven”. Maar al die levende planten en beestjes in hun ecosystemen interesseren mij zo erg, dat ik liefst van al daarover schrijf.

Vandaag wil ik dat even rechtzetten. En je zal zien dat permacultuur veel linken heeft met de transitiebeweging. Essentieel is dat permacultuur mensen wilt aansporen om zelf meer het heft in handen te nemen.

Kijk: deze permacultuurbloem heb je al ’s eerder gezien op mijn blog (als je een trouwe lezer(es) bent 😉 ):

131111_bloemRentmeesterschap over land en natuur

Permacultuur begon ooit met de poging om beter te begrijpen hoe de natuur werkt. Een permacultuurontwerp streeft ernaar om maximaal met de natuur samen te werken om voedsel- of andere productie te realiseren. Maar nu zal ik daar even over zwijgen ;-).

Bouwen

Dat de Vlaming een baksteen in z’n maag heeft, wisten we al. Je kan ook een warm en gezellig huis kan bouwen en daarbij rekening houden met de permacultuurprincipes. Dan ga je een ontwerp van je bouwproject maken dat als een robuust systeem werkt, met een minimale ecologische voetafdruk. Technieken als (passieve) zonne-energie of het gebruik van natuurlijke bouwmaterialen zijn uiteraard al bekend. Maar permacultuursystemen kunnen daar zeer ver in gaan, en dan zie je bv. ook “earthships“, woningen die gedeeltelijk in de grond gebouwd worden met allerlei recuperatiematerialen.

Gereedschap en techniek

Permacultuur buigt zich ook over duurzame gebruiksvoorwerpen en hoe je ze kan maken met recuperatiematerialen of grondstoffen die je lokaal vindt. Zo kan je bijvoorbeeld een rocket stove bouwen, of misschien zelfs een fietsgenerator. Zeer leuk voor handige harry’s!

Onderwijs en cultuur

Permacultuur stimuleert creativiteit. En daar kan je niet vroeg genoeg mee beginnen. Permacultuur brengt je in contact met nieuwe of andere leermethodes. Actief deelnemen in plaats van passief luisteren. En kritisch, zelfstandig denken weer aanmoedigen!

Gezondheid en geestelijk welbevinden

Permacultuur werkt aan persoonlijke duurzaamheid. Dat is de mate waarin we in staat zijn om voor onszelf te zorgen: ons energieniveau op peil houden, een goede gezondheid hebben, bewust zijn van onze eigen dromen en van onze wederzijdse afhankelijkheid van andere mensen. Iedereen heeft de verantwoordelijkheid om zorg te dragen voor z’n eigen fysische, emotionele, mentale en spirituele gezondheid, en een burn-out te vermijden.

Financiën en economie

Ons financieel systeem is heel erg fragiel. Daarom doen we er maar beter aan om alternatieven te zoeken. Bovendien kunnen we ons vragen stellen bij de economie die ons in de greep houdt en ons stimuleert om zoveel mogelijk te consumeren. Kan het dan ook anders? Zeker en vast! Van onderuit ontstaan allerlei initiatieven om de consumptiemaatschappij de rug toe te keren: autodelen, vrijwilligerswerk in ruil voor kost en inwoon, Lets en andere alternatieve munten, ruil- en deelsystemen, noem maar op.

Landeigendom en burgerlijk bestuur

Permacultuur helpt bouwen aan de (lokale) gemeenschap en helpt die om onafhankelijker te worden. Projecten als cohousing versterken de sociale cohesie binnen een kleine gemeenschap. Tools worden ingezet om kennis zo maximaal mogelijk te delen, of om op een participatieve manier tot gezamenlijke beslissingen te komen die de gemeenschap, al dan niet lokaal, ten goede komen.

Voila, da’s in een notedop waar het bij permacultuur allemaal over kan gaan. Maar op deze blog zal je ook in de toekomst vooral lezen over tuinen. Da’s nu éénmaal de aard van dit beestje! Maar omdat ik de andere facetten van permacultuur ook belangrijk vind, werk is samen met een groep andere vrijwilligers van het Permacultuurnetwerk aan een gloednieuwe Vlaamse website over permacultuur. En die gaan we binnenkort lanceren! Later meer daarover!

Advertenties

2 thoughts on “Permacultuur is veel meer dan tuinieren!

 1. dat is net wat ik het mooiste vind aan permacultuur: de hele holistische levensbenadering die erin vervat zit 🙂

 2. Permacultuur kan inderdaad meer zijn dan enkel een wijze van tuinieren. Maar bij wat u hierboven schrijft, blijf ik toch een beetje op mijn honger zitten. Om de principes van permacultuur toe te passen, lijkt het of je rebels moet zijn, een handige Harry en afkerig van de overgrote systemen in de huidige maatschappij.

  Permacultuur is toch echter ook: geen grote veranderingen uitvoeren, geen shocktherapie, maar eerder kleine stappen en veranderingen toepassen en observeren hoe een systeem reageert? Verandering in een maatschappij stuit altijd op weerstand. Hoe groter de verandering, hoe groter de weerstand, en dit ongeacht het feit of de verandering op lange termijn bekeken ten goede is.

  Als permacultuur als principe de heersende norm wordt binnen een maatschappij, wat we uiteindelijk wel willen als het op duurzaamheid en het voortbestaan van “moeder aarde” aankomt, komt men er niet met het bouwen van een rocket stove of fietsgenerator door een of andere handig Harry…

  Initiatieven zoals NewB lijken me voor het item ‘Financiën en Economie’meer representatief voor een maatschappij brede permacultuur, niet? Ok het vertrekt van de huidige structuren op de financiële markten, maar net die kleine stappen zijn nodig, wil je een inerte massa van richting doen veranderen?

  Alle initiatieven/systemen die de zorgende rol van de overheid terugdringen en vervangen door dichte sociale netwerken met backup, zonder overbelasting (resilient!) van het netwerk en zonder zichzelf wegcijferende mantelzorgers (Dit is immers niet in overeenstemming met het ethische principe ‘mens’), zijn toch eveneens te schikken onder de noemer Permacultuur?
  Bv. meerdere generaties onder 1 dak: waarin gepensioneerden, jonge gezinnen met kinderen bijstaan in plaats van het gehol naar en van crèches; waarin gesettelde gezinnen aan gepensioneerden een waardige oude dag bezorgen in een vertrouwde omgeving, en niet in anonieme rusthuizen… enz.

  Beschrijving van ontwerpen van dergelijke systemen voor elk van deze bovenstaande thema’s en de te nemen stappen om hiernaar te evolueren zouden bijzonder interessant zijn…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s