Knollen uit de Andes

Quinten is een experimenteertuin en ik ben een nieuwsgierige madam. En ook al is er ruimte voor rode bietjes (waar ik intussen dol op ben) en radijsjes (omdat dat gemakkelijk te kweken is), mijn nieuwsgierigheid moet echt wel gevoed worden met onbekende plantjes. Bij voorkeur meerjarigen of plantjes die goed hun plan trekken en zich op termijn zelf uitzaaien.

Greet bezorgde mij oca knolletjes (Oxalis tuberosa) en die zien er zo uit:

New Zealand yam - 2010-09-11Oorsprongsgebied is de Andes, waar ze gekweekt worden tot op 4000 m hoogte. Eeuwenlang al is dit belangrijk voedsel voor lokale boeren, enkel de aardappel is er nog belangrijker voor hen. Oca heeft een hoge nutritionele inhoud en speelt er ook een essentiële functie voor de gewasrotatie. Er schijnen ontzettend veel variëteiten met allerlei kleuren en vormen te bestaan; zeker voor de knollen is de diversiteit groot. (Dat geldt in dat gebied eigenlijk ook voor de aardappel!)

Ik heb er ééntje geproefd en de rest is nu bij Quinten aan het groeien. Tegen de zomer zouden ze er zo moeten uitzien:

OcachezmoiDe oca kwam naar Europa rond 1830 en was bedoeld als een alternatief voor de patatten. Zonder succes blijkbaar… Wellicht heeft dit te maken met het feit dat de knollen zich pas laat beginnen te vormen, nml. als de dagen korter worden (na 21 september). Als het vroeg begint te vriezen, kan de opbrengst dan aan de lage kant zijn. Op andere plaatsen, waaronder het oorsprongsgebied, kan hij echter evenveel opleveren als een aardappelplant, en is hij veel minder gevoelig voor ziekten en plagen. Aanaarden kan de opbrengst verhogen.

Oca werd eveneens geïntroduceerd in Nieuw Zeeland, waar hij onder de naam “yam” blijkbaar beter in de smaak viel.

De knollen kan je rauw of gekookt eten. Als ze in de zon gelegen hebben kunnen ze wat zoetig smaken, anders zijn ze eerder zuur. Ook de blaadjes kan je eten, maar niet teveel ineens omdat ze oxaalzuur bevatten.

Voila: da’s de theorie. De praktijk staat nu in mijn tuin… Wie tips heeft voor gerechtjes: laat het mij weten tegen volgende winter!

Foto’s: Leguyb; 4nitsirk.

6 gedachten over “Knollen uit de Andes

  1. ik heb enkele jaren geleden ook enkele knollekes geplant maar toen kwam de heel strenge winter en heb nooit iets kunnen oogsten.
    Als ze bij jou wel lukken wil ik het nog eens opnieuw proberen (als je er een paar kan missen ;-))

    • Nee. Maar er is nog wat tijd vooraleer je ze moet oogsten. En als ’t zover is, probeer ik zelf wel iets uit ;-). Ik denk dat ze niet misstaan in een slaatje!

Plaats een reactie