Overheid komt van Mars, boeren van Venus

Ik vertel niet veel over mijn professioneel werk op deze blog. (Dat doe ik al genoeg op dat werk zelf). Uitzonderingen bevestigen de regel, zeggen ze, dus doe ik het vandaag bij wijze van uitzondering toch eens.

Vandaag was er een conferentie van de koepel van de biologische sector, IFOAM-EU group. Thema van de dag was de herziening van de Europese biowetgeving, het biologische lastenboek zeg maar.

Al jarenlang zeurt de biosector bij de Commissie naar allerlei concrete verbeteringen van dat lastenboek, waaronder duidelijke regels voor biologische teelt in serres. Er zitten wat heikele punten tussen, en de Commissie lijkt er een sport van te maken om heikele punten voor zich uit te schuiven. Maar nu is ze wel in actie geschoten. Niet voor de biologische serres, neen. Wel voor de rest van de biologische regels.

Bio bestaat al vrij lang. Langer dan de Europese Commissie. In een notendop: de eerste basisprincipes van bio zijn ontstaan in de jaren twintig van de vorige eeuw. De restproducten van de industriële revolutie gingen naar de landbouw. Een aantal boeren vond dat niet ok en zo is bio ontstaan. In Vlaanderen heeft het wat langer geduurd: pas in de jaren ’70 landde bio bij ons via de biologische moestuiniers.

In de loop van de jaren waren er meerdere “scholen” voor bio, en geleidelijk aan ontstonden verschillende lastenboeken. Die ontstonden van onderuit: boeren bekeken met consumenten welk soort landbouw ze wilden, ze goten dat samen in diverse regels en zorgden ervoor dat er controle kwam. Bioboeren content, bioconsumenten content.

Pas in de jaren ’90 ontstond de Europese biowetgeving. Voor liberaal Europa waren die vele lastenboeken verschrikkelijk ambetant want ze verhinderden de vrije handel tussen de landen. Na enig gebakelei ontstonden gezamenlijke regels voor plantaardige productie, en na zeer veel gebakelei (en acht jaar verder) ook voor dierlijke productie.

Tussen de jaren negentig en nu is nog veel gesleuteld aan die wetgeving. De lastenboeken die ooit door sterk gemotiveerde boeren en consumenten zijn opgesteld, liggen intussen volledig in handen van die overheid, daar (voor boeren) in het verre Brussel, met ambtenaren die wellicht nog nooit een riek in de handen hebben gehad, laat staan een koe gemolken. Ze consulteren al ’s een groep wetenschappers, maar ook hen zal je zelden op vuile nagelriemen betrappen.

Vandaag leek het wel de apotheose van die ontwikkeling. Tijdens de conferentie zag ik twee werelden: de wereld van de Europese ambtenaren en de wereld van de bioboeren. Mijlenver uit elkaar en behoorlijk emotioneel. Je kan je perfect in beide situaties inleven: de kijk van de naïeve euro-ambtenaar die het goed meent, de sector wilt “helpen” – enig paternalisme is hem niet vreemd. En de kijk van de bioboer, die niet wil meedoen aan de chemische landbouwvoering, maar een inkomen moet realiseren binnen de harde realiteit van de (Europese) vrije markt.

Ze begrijpen elkaar niet.

Ik denk dat het weer een beetje meer van onderuit zou mogen komen.

(Foto: Wendell)

Advertenties

3 thoughts on “Overheid komt van Mars, boeren van Venus

 1. Dat heb je mooi gezegd Esmeralda. En gelukkig is er binnen bio zelf nog wel wat gevoel voor puurheid of staat de bio+al voor de deur?!

  • Dank je! Ik denk dat beiden gelden, Louis. Veel van onze bioboeren kijken verder dan louter het wettelijke kader.

 2. Dag Esmeralda, in reactie op je titel (niet de inhoud) :
  dhr Michel Charlier uit Gourdinnes kan ervan meespreken:
  niet erkend als landbouwer (ook al houdt hij bijen, is hij boomkweker, verzorgd hij met een collectief groente- en fruitpakketten, pakt hij het natuurlijk aan…) omdat hij weigert subsidies aan te vragen en op de koop toe gaven verschillende instanties zijn bedrijf verschillende huisnummers ( sans- numero; nr 0, …) waardoor de instanties nu zelf een beetje de weg kwijt zijn… een paar links :
  http://www.lavenir.net/article/detail.aspx?articleid=DMF20140204_00428394&pid=1966047

  in een poging ook in deze streek ruchtbaarheid te geven over het bestaan van deze natuurlijke kweker

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s