Delen

Het wilt maar niet regenen. Niet echt toch.

En da’s slecht nieuws, zowel voor Quinten, als voor deze blog, die een beetje op de achtergrond is gekomen, nu ik elk vrij moment buiten tracht te zijn, bij Quinten, of in andermans tuin, of gewoon weg op de fiets. Want, jawel, we hebben – op ’t gemakske – deel 2 van de Vlaanderen Fietsroute gedaan, volgens dezelfde formule als deel 1. Zij het dit keer met aangename temperaturen.

Dat Couchsurfing een heerlijke formule is, is opnieuw gebleken. De eerste nacht werden we in de watten gelegd door de moeder van circusartieste Annemie; de tweede nacht kregen we een hartelijke ontvangst van Ida in haar living in verbouwing. Zij fietste met ons mee naar het Hallerbos, dat nu op z’n allermooist is met dat tapijt van boshyacinten. De volgende plek was mij natuurlijk al bekend, Hof ter Wilgen, en het was heerlijk om zien hoe de tuin daar weer helemaal tot leven is gekomen na de winter. Om te eindigen bij Lode, goeie vriend, in het prachtige Arc-Wattripont.

Nogmaals: om mooie dingen te zien en leuke mensen te ontmoeten hoef je niet altijd het vliegtuig te nemen naar de andere kant van de wereld ;-).

Wat dat nu allemaal met permacultuur te maken heeft, zou je je nu kunnen afvragen. Nou, permacultuur heeft drie ethische principes: “zorg voor de aarde”, “zorg voor de mens” en “delen van de overvloed”.

permaculture_ethicsIk vind het interessant om die drie ethische principes te vergelijken met, wat voor sommigen de essentie is van “duurzame ontwikkeling”, nml. een ontwikkeling waarbij tegelijkertijd rekening wordt gehouden met ecologische, sociale en economische verzuchtingen. Het P-P-P model: “people”, “planet” en “profit”. Ik heb het er altijd moeilijk mee gehad dat profit op dezelfde hoogte werd geplaatst als “people” en “planet”. De economie heeft tenslotte de aarde (en ook de mens) nodig om te kunnen functioneren, terwijl de aarde best wel zonder die economie kan.

3P1Plaats je daar de drie ethische principes van permacultuur tegenover, dan zie je wel duidelijke overeenkomsten, alleen dat economische luik is wel een totaal andere invalshoek. “Profit” is helemaal iets anders dan “delen van de overvloed”…

Veel teksten over permacultuur gaan over (bos)tuinen, sommige focussen op het sociale “mens” aspect, maar ik heb nog niet veel gezien over dat derde luik. Toch niet waar duidelijk het verband wordt gelegd met permacultuur. Want ze zijn er natuurlijk: bijvoorbeeld letsen, Peerby, en uiteraard… couchsurfen. Bij al die initiatieven staan uitwisseling en delen centraal.

Eergisteren verscheen een alarmerend bericht in de media, namelijk dat mensen die aangesloten zijn bij Couchsurfing of AirBNB een brief zouden krijgen waarin hen zou worden gevraagd om zich in regel te stellen met de wettelijke bepalingen voor toeristische accomodaties (o.a brandbeveiliging). Je zou haast geloven dat het een aprilgrap was, maar dan 14 dagen te laat. Via de sociale media kwam een storm van protest op gang, en wat later haastte de Minister zich om te melden dat Couchsurfers dan toch niet zouden geviseerd worden.

Ach ja, ’t zijn binnenkort verkiezingen zeker?

Advertenties

One thought on “Delen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s