Patatjes in de illegaliteit

De voorbije dagen vertoefde ik op Burning Ice, een wetenschappelijk-artistiek festival, georganiseerd door Het Kaaitheater (Brussel). Burning Ice is al aan z’n zevende editie toe, en staat in het teken van de toekomst van onze voedselproductie.

De groei van de wereldbevolking, agro-industrieel winstbejag, bodemuitputting, speculatie en klimaatverandering hebben ons mondiale voedselsysteem onder grote druk gezet. Om te kunnen inspelen op de zeer pertinente vraagstelling rond de toepassingen van gentechnologie, is er nood aan een nieuwe verbeelding, nieuwe concepten en een nieuw beleid. Burning Ice laat wetenschappers, beleidsmakers, boeren, activisten en kunstenaars aan het woord.

Ik ga nu niet ingaan op de razend interessante uiteenzettingen die ik heb gehoord. Wel op één van de artistieke projecten, namelijk de installatie van de Zweedse Åsa Sonjasdotter: the order of potatoes. Zij geeft een invulling aan kunst op een wel zeer ver doorgedreven participatieve manier. Als toeschouwer word je namelijk in een heel actieve positie geplaatst.

alle sorter 2006

Sonjasdotter laat ons kennis maken met een vijftiental aardappelrassen. Die rassen komen niet voor op de officiële catalogus; je kan ze dus niet legaal in de handel brengen. Sommige van die rassen zijn echt wel zeer oud, zo zit er ééntje tussen die dateert uit de periode rond 1600. Bij elke hoop aardappelen liggen zakjes met uitleg over het ras: hoe het heet, hoe oud het is, hoe de plant groeit, hoe hij smaakt, enz… Als “toeschouwer” mag je de aardappelen meenemen om er zelf mee aan de slag te gaan en zo de biodiversiteit aan patatjes nieuw leven in te blazen.

Als antwoord op dat zwakke en niet eens lekkere, maar wél officieel geregistreerde bintje uit onze gangbare landbouw kan zo’n statement wel tellen!

Burning Ice loopt nog tot en met zondag. Meer info over het programma en de andere artistieke projecten vind je via deze link.

Meer info over het project van Sonjasdotter vind je via deze link.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s