Veel enthousiasme in permacultuur-Vlaanderen

Een tijdje geleden vond je hier een oproep om deel te nemen aan een enquête. Ik had toen plechtig beloofd om alle geïnteresseerden verder op de hoogte te houden en… belofte maakt schuld.

Eerst moesten we een beetje slikken want er waren liefst 303 antwoorden. Toen kwam Greet op de proppen, die de gegevens anoniem en objectief verwerkte. Haar volledig verslag van de verwerking van de resultaten vind je via deze link. Dank zij haar enthousiasme en deskundige hulp kunnen we vandaag al de resultaten voorstellen.

Met de enquête wilden we te weten komen of er nood is aan een permacultuurkoepel en/of samenwerkingsverbanden (hetzij lokaal, hetzij op Vlaams niveau). Waarvoor zou die moeten dienen en welke problemen zou het kunnen oplossen? En wie zou er op één of andere manier aan willen meewerken?

Drie kwart van de mensen die antwoordden, gaf aan dat een koepel wenselijk is, en meer dan 90% wilt lokaal samenwerken. De grootste prioriteiten voor een koepel zijn informatieverspreiding over permacultuur naar buiten toe en onderlinge ondersteuning naar binnen toe.

Dit komt ook – logischerwijze – overeen met de belangrijkste problemen en vragen waarmee permies te kampen hebben. Bij 17% gaat het over een gebrek aan kennis en informatie en 15% geeft “plagen” op als belangrijkste probleem (wat eigenlijk ook wijst op nood aan een bepaald soort kennis).

Uit de antwoorden blijkt dat de meeste respondenten permacultuur hoofdzakelijk tot uitsluitend associëren met een manier van tuinieren. Slechts een kleine groep ziet permacultuur expliciet in een bredere context, als een manier van leven.

Veel mensen blijken bereid om ook zelf te handen uit de mouwen te steken! Liefst vijfennegentig mensen willen op lokaal niveau samenwerken. En vijftig mensen zien het zitten om op regionaal niveau in actie te treden!

Belangrijk resultaat uit de enquête is ook dat een toekomstige samenwerking niet rigide mag zijn. Het mag geen strakke, geïnstitutionaliseerde structuur worden met een strenge hiërarchie.

Als initiatiefnemers (Piet, Lucrèce, Frank en mezelf) hebben we besloten om als eerste stap de mensen te contacteren die op regionaal niveau willen samenwerken. Vanuit die groep zullen we vervolgens bekijken welke acties we allemaal kunnen ondernemen.

Was je te laat om de enquête in te vullen maar zou je op één of andere manier graag meewerken aan een regionaal initiatief? Geen probleem, laat het ons weten via deze link. Je hoeft daarom niet noodzakelijk permacultuur-specialist te zijn op inhoudelijk gebied, ook organisatorische, creatieve of andere talenten zijn meer dan welkom.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s