Permacultuur en aquaponics

Op deze blog (en ook elders) schreeuw ik mijn enthousiasme voor permacultuur over de daken uit. Maar er is wel een punt waarover ik het niet eens ben met sommige permies. Voorlopig nog niet. Wie wil, mag nog trachten om mij te overtuigen!

Het gaat over aquaponics.

Wikipedia beschrijft aquaponics als volgt:

Aquaponics /ˈækwəˈpɒnɨks/, is a food production system that combines conventional aquaculture, (raising aquatic animals such as snails, fish, crayfish or prawns in tanks), with hydroponics (cultivating plants in water) in a symbiotic environment.

Een combinatie van vissen kweken en planten op hydrocultuur dus.

Als je ’s wilt zien hoe dat eruit ziet, zo’n aquaponics systeem, dan kan je ’s dit filmpje bekijken:

Ik vond dit filmpje via een zeer goede Britse permacultuur website die er ook een artikel bij geplaatst heeft. Opmerkelijk is dit zinnetje:

Since the plants don’t need dirt, aquaponics allows gardeners to produce more food in less space.

(In het Engels betekent het woordje “dirt” niet enkel “vuil”, maar ook “bodem”…)

Na alles wat ik al gehoord en gelezen heb over het belang van de bodem bij de productie van groenten, ben ik er steeds meer van overtuigd dat aquaponics niet zo fantastisch is als het op het eerste zicht lijkt:

 • Bij permacultuur is de bodem een ontzettend cruciaal gegeven. Hoe kan ooit de gunstige werking van het bodemleven in al z’n diversiteit en z’n voordelen tot stand komen in zo’n bak met steentjes of ander substraat? En stel nog dat je die bak met gewone aarde zou kunnen vullen (voor zover dat mogelijk is, want je buizensysteem mag natuurlijk niet verstopt geraken), hoe groot moet zo’n bak dan zijn om dat nuttig bodemleven enigzins te evenaren?
 • In het filmpje wordt gelukkig gesproken over kleinschalige hobbysystemen, maar stel je voor dat ze dat grootser zouden opvatten, hoe zit het dan met lichtvoorziening en elektriciteitverbruik?
 • En dan nog die vissen in zo’n tank of zo’n aquarium… tja, dergelijk vissenleven zou ik echt niet willen hebben.

Aquaponics, nee, niet meteen mijn ding. Het is een kringloop, dat wel (tot op zekere hoogte toch), maar wel een sterk vereenvoudigde kringloop. Eéntje die met de complexe interacties die van nature voorkomen weinig rekening houdt.

OK, je kan nu aanbrengen dat aquaponics wel interessant kan zijn voor sommige situaties. Op plekken waar er geen vruchtbare grond (meer) is bijvoorbeeld. Bij ons in Vlaanderen is er nog grond, en waar ze niet van nature meer vruchtbaar is, kan het tij wel nog gekeerd worden, geloof ik (misschien naïef). Laten we daar voorlopig nog van uit gaan.

En bijgevolg: geef mij maar échte groenten uit de volle grond. De vis hoeft niet per sé.

(Tenzij iemand mij kan overtuigen van het tegendeel, natuurlijk!)

Advertenties

14 thoughts on “Permacultuur en aquaponics

 1. Hey Esmie,

  “Leuk” (facebook-style) dat je h(2O)ier over schrijft; dit (stand)”punt” van kritiek aanhaalt.

  Wist je, ik wist dat (ooit) niet en dat verbaasde-verwonderde mijnen twege, dat: http://www.scholieren.com/profielwerkstuk/24054
  Wel aten ze vis, maar dit kwam omdat ze dachten dat vis spontaan in het water groeide.

  Ken je de Katharen? Kunnen we er wat van leren? (Zie ‘kernwaarden’)
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Katharen

  Fantastisch niet?

  Lieve griet, kabeljauw, tong,
  Martijn Roojemier

  • Voor wie geen zin heeft om door te klikken, hierbij even die kernwaarden:
   – pretz: respect, edelmoedigheid, opkomen voor zwakkeren;
   – paratz: gelijkwaardigheid;
   – convivenzia: verdraagzaamheid; respect voor de meningen van anderen.

   Uiteraard kan onze maatschappij van zo’n waarden iets leren. Helaas is het met de katharen niet goed afgelopen. Ik ga nu geen parallellen trekken. Laten we hopen dat men intussen wijzer is geworden…

  • Hallo Esmeé.

   waarom is die bodem in de zin van geologisch substraat met humus en beesten zo belangrijk? Als het werkt geen mineralen verloren laat gaan, verder ook “”permanent” is, en gezonde producten levert is het toch goed. Of komt er meer bij kijken?

   groetjes
   Hein

   • Over het belang van de bodem zijn al hele boeken geschreven… een antwoord schrijven in een paar regeltjes is niet evident… De essentie is dat het weinig waarschijnlijk is dat je sterke (weerbare) planten en dus gezond voedsel kan krijgen uit een dode, steriele bodem (of substraat). Denk maar aan de smakeloze tomaten uit de supermarkt tegenwoordig, die worden allemaal op substraat gekweekt. Bij permacultuur en ook bij biologische landbouw ga je de bodem (het bodemleven) voeden, en die bodem zorgt voor de voeding van de plantjes. Een gezond ecosysteem is biodivers: vergelijk maar een bos met veel biodiversiteit versus een monocultuur. De laatste is erg gevoelig voor plagen in tegenstelling tot de eerste. Hetzelfde geldt voor het ecosysteem van de bodem.

 2. De aquaponics in de permacultuur, die ik ken, bestaan uit een visvijver met vis zoals karper en vijverforel, in de vijver veel waterplanten, half daarover gebouwd is het eendenhok. De poep van de eenden bevrucht het water met de planten, die regelmatig geoogst en gecomposteerd worden. De vis is een leuk extraatje. Werkt heel goed.

  • Dat lijkt me inderdaad heel wat anders. Tof, en een invulling van aquaponics waar ik kan achter staan. Mijn kritiek gaat uiteraard enkel naar die betekenis van aquaponics zoals in het stukje beschreven.

 3. naar mijn aanvoelen en 40 jaar ervaring als biotuinier, heb je volkomen gelijk, de gronde van de zaak is de zaak van de grond, zonder gezonde grond geen gezonde groenten (mineralen, bacteriën en sporenelementen zijn essentieel voor gezonde groenten

  • Fijn Erik! Op facebook is er naar aanleiding van deze opinie een klein debat ontstaan, met pro- en contra’s. Je kan het volgen via deze link. Of… binnenkort zal ik er een samenvatting van maken op deze blog want tenslotte zit niet iedereen op facebook.

   • Ik nog even in reactie op mijn eerder schrijven.
    het lokt discussie uit
    Zo’n serre maakt natuurlijk deel uit van een tuin als geheel en helpt mee kringlopen te sluiten. Ze staan niet los van de rest. Er kunnen zowel vis als planten gekweekt worden. Je kunt ze misschien vergelijken met rietvelden en rijst velden
    Is dat substraat wel zo steriel als jullie doen geloven komt er niet een aan gepaste bodemdieren activiteit in voor die een “echte” bodem evenaart. Ik stel de vraag even. In ieder geval is het bacterieel zeker niet steriel.
    Bovendien moeten we de gezondheid niet beoordelen door te denken dat het niet gezond is maar door het te ervaren. Dat is misschien een lang proces maar toch moet het zo vind ik.

    Hein

 4. Ik dacht hetzelfde vind het ook maar moeilijk te accepteren maar als dit op een groenere manier biologische groente kan maken waar veel meer voedingstoffen inzitten dan nu moeten we het alsnog toejuichen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s