Knotwilgen

Eigenlijk had dit stukje “het harde buitenleven” moeten heten!

Enkele weken geleden had ik met Judith van Hof ter Wilgen afgesproken dat ik tijdens de kerstperiode zou helpen met het verwerken van het hout van de geknotte wilgen. Judith laat elke winter tien van haar stokoude wilgen knotten, en daarna moet al dat hout verwerkt worden. Ze had mij verwittigd voor het harde winterleven op het platteland. Het zou koud zijn en het werk heel zwaar.

20130605_hof ter wilgen_0032

Maar de winter weigert te komen en bij 10 °C kan je moeilijk spreken over harde kou. De Wwoofers Laura en Koen hadden bovendien al veel van het zware werk verzet.

Dus toen ik op de kortste dag van het jaar toekwam, kon ik mij vooral met het leuke gedeelte bezig houden: de levende bouwsels.

Eerder had ik het al over tipi’s bouwen met snoeihout bij Far Field. En ook Greet gebruikt wilgentenen om de randen van haar verhoogde moestuinbedden af te werken. Je kan het ook grootser zien en bijvoorbeeld een wilgenhut of -tunnel bouwen met het snoeihout van knotwilgen.

Wilgen zijn pionierbomen die groeien op natte gronden. Vroeger waren ze zeer belangrijk voor de boeren. Op het platteland zag je ze overal: snel groeiende schietwilgen die ze ongeveer om de zeven jaar knotten. Dat hout gebruikten de boeren als brandhout, de fijne takjes vormden het aanmaakhout, de soepele twijgjes waren nuttig om ondermeer manden te vlechten. Doordat wilgen veel water verdampen (tot 100 liter/dag), vormden ze een natuurlijk drainagesysteem van natte landbouwgronden.

En ze zijn eigenlijk een paradijs voor biodiversiteit: op, rond en zelfs ìn een knotwilg bruist het van het leven in de meest diverse vormen.

Knotwilgen vergen helaas veel onderhoud: als je ze niet meer knot dan gaan ze kapot. Voor de hedendaagse landbouwbedrijven is het sop de kool niet waard en op veel plaatsen zijn de knotwilgen uit het landschap verdwenen. Jammer, want ze vormen een deel van ons levend erfgoed. (Tegenwoordig kan je subsidie krijgen om wilgen aan te planten en te knotten).

Bij Hof ter Wilgen weten ze wat de lusten en de lasten van een knotwilg zijn. Ze worden er goed verzorgd, en de tuin staat vol met bouwsels van de wilgentenen: de eerdergenoemde wilgenhut en -tunnel zijn er al van de partij, maar ook takkenrillen, diverse wilgenmuurtjes, en… vanaf 2014 zal je ook van het gloednieuwe wilgenlabyrint kunnen genieten!

LabyrintEen hele inleiding om te vertellen waar ik mij, samen met Judith en Laura, mee heb bezig gehouden: het uittekenen van de plattegrond van een labyrint. Geen doolhof, wel een klassiek labyrint met slechts een enkel pad dat je langs een aantal wendingen leidt naar het centrum en weer terug naar buiten. Straks wordt hij helemaal aangeplant met takken van het snoeisel van de knotwilgen.

DSCI0021bewerkt

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s