Ferme du Boissonnet

Intussen al een behoorlijke tijd geleden ging ik op bezoek bij Guy en Marie-Thérèse van “Ferme du Boissonnet” in Waals-Brabant. De ligging was niet zo evident om er met het openbaar vervoer te geraken, en in Wallonië kennen ze nog geen Blue bike. Dan maar met de auto… ’t wagentje was echter helemaal volgeladen, want de mensen van ’t Groenselof liftten ook mee.

Zo’n dertig jaar geleden kochten Guy en Marie-Thérèse de boerderij, toen was die nog een halve ruïne. Ze vielen voor de locatie en de optimale oriëntatie. Ze wilden een eetbaar landschap creëren, dat zowel decoratief als productief zou zijn. Na al die jaren is het nu een prachtig permacultuurparadijsje geworden.

Als ik Ferme du Boissonnet moet samenvatten in één woord, dan lijkt mij “(bio)diversiteit” het meest gepast: zowel in het ontwerp van dit 2 hectare groot gebied, als in de keuze van soorten en rassen, als in het leven dat deze plek aantrekt. Een trotse Guy loodste ons doorheen zijn terrein, dat prachtig is aangelegd, en waarin het gonst van het leven.

Voor Guy is de teloorgang van de agrobiodiversiteit een enorm grote zorg. Hij citeerde uit een rapport van de FAO (van 1999…):

Wereldwijd zijn er zo’n 350.000 plantensoorten bekend, waarvan er ongeveer 80.000 eetbaar zijn. Daarvan zijn er slechts 150 gecultiveerd, hetzij voor menselijk voedsel, hetzij voor veevoeders. Sedert begin vorige eeuw is zowat 75% van de agrobiodiversiteit verloren gegaan, ondermeer omdat de landbouw is afgestapt van de variabele lokale variëteiten en rassen, ten voordele van genetisch uniforme variëteiten met hoge opbrengst. Vandaag is drie vierde van het voedsel (wereldwijd) afkomstig van 12 planten- en 5 diersoorten. Vandaag is zowat 60% van onze calorie- en eiwitvoorziening afkomstig van slechts drie plantensoorten: rijst, maïs en tarwe.

Ferme du Boissonnet laat alvast zien hoe het anders kan. Ik laat jullie graag meegenieten via onderstaande fotoreportage (8 foto’s):

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s