Grazers en hun gras

Bij Holzer blijft het uiteraard niet beperkt tot varkens. Diversiteit troef! We treffen ook (vlees)runderen aan, en paarden, in een extensief begrazingsysteem, die het mogelijk maakt om zowel de dieren te houden als wildfruit te oogsten. Beide zijn interessant in een gebied met veel steile hellingen, zoals hier het geval is.  Een beetje zoals agroforestry, maar dan zééér extensief!

20130914_Holzer_0061

Op deze foto zie je ze allebei, maar meestal laat Jozef eerst de koeien grazen en daarna de paarden. Koeien gebruiken hun tong om het gras te eten, terwijl paarden het met hun tanden tot kort bij de oppervlakte afbijten. Opnieuw benadrukt Josef het belang van de keuze voor robuuste rassen.

20130914_Holzer_0065

“Het is over het algemeen slecht gesteld met de graslanden”, vertelt Josef. “Hier in Lungau bevatten de graslanden vroeger meer dan 100 soorten, inclusief diverse kruiden. Nu is dat gereduceerd tot een vijftiental.” De reden is, volgens hem, dat boeren nu veel meer maaien dan vroeger. Voor veel soorten is dat nefast omdat ze niet meer in zaad kunnen komen.

Het is dan ook één van de doelstellingen van het Krameterhof om de biodiversiteit van de graslanden terug op te krikken. Als Josef een nieuw grasland wilt, dan gebruikt hij het maaisel van een biodivers grasland. Dit hooi bevat immers het zaad, dat wordt uitgezaaid middels het dun uitspreiden ervan.

Het Krameterhof heeft nu mee een beweging op gang getrokken om de bloemenrijke alpenweiden in het Lungau gebied samen met de andere boeren te herstellen. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s