Zwijntjes

Eén van de redenen waarom ik naar het Krameterhof van Holzer wou gaan, is omdat het één van de permacultuurprojecten is, waar dieren een prominente rol spelen. In Vlaanderen – kippen even niet meegerekend – komt dit voor zover mij bekend niet voor. Meestal is er niet genoeg ruimte voor. Maar bovendien is het opmerkelijk dat veel permies vegetarisch of zelfs veganistisch leven en bijgevolg afkerig staan ten opzichte van dierlijke productie.

Het Krameterhof met z’n 45 hectare is echter groot genoeg en dieren kweken is op zich geen taboe voor de Holzers. Het is vooral de mate waarin en de wijze waarop dat hier speelt.

20130913_holzer_0090

Holzer kiest voor oude, robuuste rassen, zoals dit Schwäbisch-Hällisch varken. Grote beesten met een zwart-wit patroon op hun lijf. “Sterke en vriendelijke beesten”, zei Josef Holzer. Hoewel ik over dat laatste ernstige twijfels had. Toen Josef een hoop appels te eten gaf, jaagde de beer in het gezelschap met veel machtsvertoon de dames en de jonge varkens weg. Niet echt “vriendelijk”.

Varkens houden op een natuurlijke manier is eenvoudig volgens Josef, maar je moet wel rekening houden met hun natuurlijke kenmerken en gedrag. Varkens zijn eigenlijk bosdieren. Ze houden van de koelte want ze kunnen niet zweten, vertelt hij. Dat is ook de reden waarom ze op hete dagen aangewezen zijn op modderpoelen waarin zij hun lichaamstemperatuur kunnen reguleren. Je moet ze niet op grasland houden, want ze woelen en graven in de bodem, en dan heb je geen grasland meer. Ze zoeken insecten, wormen en wortels, en in een bosomgeving veroorzaken ze – indien ze voldoende ruimte hebben – weinig schade. Verder hebben ze verse lucht nodig, zonlicht, beweging en voldoende divers voedsel.

20130913_holzer_0091

De dieren worden gehouden in een kraal (omheind veld, Engels: paddock) en worden van tijd tot tijd verplaatst. 30 tot 50% van het voedsel vinden ze binnen de kraal. In het begin wordt weinig bijgevoederd, maar na verloop van tijd krijgen de varkens extra: appelen, granen, erwten, aardappelen, vers gras, kruiden en klaver. Mooi gevarieerd.

Probeer dit niet met ons moderne varkensras uit de enge megastallen. Dergelijke varkens zijn niet in staat om voor zichzelf te zorgen. Dit ras is louter gefokt op maximale vleesproductie en is daardoor zwak, veeleisend en gevoelig voor ziektes. Ze zouden struikelen op het ruwe terrein en de koude winter nauwelijks kunnen verdragen. Het Schwäbisch-Hällisch varken is veel sterker en het instinct is nog intact. Het is ook zeer geschikt voor het Krameterhof omdat je ze zelfs op steile plekken kan houden. Helaas… is het Schwäbisch-Hällisch varkensras met uitsterven bedreigd, net zoals het Turopolje ras, die je ook bij Holzer vindt (maar die wij niet gezien hebben).

De slacht gebeurt op het Krameterhof zelf. Op die manier is geen transport nodig en is er geen stress bij de dieren.

20130913_holzer_0086

Maar bij Holzer zijn varkens zoveel meer dan louter vleesproducenten. Hij beschouwt ze als waardevolle en beminnelijke medewerkers op z’n bedrijf. Op bepaalde plaatsen kan hun graafwerk in de bodem nuttig zijn om de aarde los te maken en te ventileren. Op plaatsen met ruw terrein of waar er veel stenen in de grond zitten, is dergelijk verfijnd ploegen best meegenomen.

“Elke boer moet tegen zichzelf kunnen zeggen dat hij, als hij zijn eigen varken was, zich gelukkig zou voelen”, zegt Seppe Holzer in z’n boek. Daar kan ik het alleen maar mee eens zijn! Zo nu en dan ’s een côteletje van zo’n beest zou mij best wel smaken. Op zondag bijvoorbeeld. (Om daarna weer over te gaan tot het vegetarische menu).

Advertenties

One thought on “Zwijntjes

  1. Ik ontdek nu pas je blog. Leuke stukjes!
    Het lijkt me inderdaad een mooie manier om met dieren om te gaan, zoals jij het hierboven beschrijft. Toch blijf ik het zielig vinden voor dat varken dat wij hoger in de voedselketen staan, haha.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s