In de hoge bergen…

In de periode voor mijn tijdskrediet ben ik nauwelijks in contact gekomen met permacultuur. Twee lezingen en een boek hadden mijn aandacht gevestigd. De lezingen (bij Avalon) waren gegeven door Bert Dhondt (het Voedselbos) bij wie ik nu de permacultuurontwerpcursus volg. Het boek was “Holzer’s permacultuur” van Sepp Holzer en ik vond het geweldig.

Holzer's permacultuur

Holzer is een buitenbeentje: een eigenzinnige Oostenrijkse boer die puur op basis van gezond verstand besloot om z’n boerderij anders te runnen dan z’n collega-boeren. Hij is  met z’n boerderij, het Krameterhof, na veel “trial and error” bij permacultuur beland maar is pas later met de permacultuurbeweging in contact gekomen.

Documentnaam_def

Vorige week trok ik met Lieven, Greet en Christel naar Ramingstein, Oostenrijk. We zouden zaterdag een rondleiding krijgen in het Krameterhof, maar we konden het niet laten om op vrijdag al ’s te gaan piepen. We vonden het zelfs de moeite waard om ook op zondag nog ’s terug te keren. Over dit bezoek valt veel te vertellen, dus zal ik er verschillende stukjes aan besteden.

20130914_holzer_0075

Sepp Holzer kregen we helaas niet te zien, wel zoon Josef, die het bedrijf nu heeft overgenomen. Een zelfbewuste jonge boer, die toch wel ferm met z’n gat in de boter gevallen is met de overname zo’n succesvol bedrijf. Hij volgt de permacultuurprincipes zoals z’n vader heeft geïntroduceerd, maar legt tegelijk ook z’n eigen accent. Z’n inkomsten zijn zeer gediversifieerd: er zijn vleeskoeien, schapen, paarden (enkele), varkens, kippen (voor eigen voorziening), diverse vissoorten, rivierkreeft, honingbijen, wildfruit en de verwerkingsproducten ervan,… Om nog maar te zwijgen van de inkomsten via de wekelijkse rondleidingen en de verschillende cursussen die je er kan volgen. Goe bezig!

20130914_holzer_0074

Nochtans is boeren op het Krameterhof niet bepaald evident. Het gaat over een stuk grond van 45 hectare, gelegen op een hoogte van 1100 tot 1500 meter. Een hoogteverschil van 400 meter, behoorlijk stijl. De gemiddelde temperatuur is 5 °C. Per jaar zijn er 170 vriesdagen (met dus een temperatuur van minder dan 0 °C) en 25 dagen met een temperatuur van meer dan 25 °C. Toch behoorlijk extreem allemaal, en het vergt dus een flinke portie creativiteit om hier positief mee om te gaan.

20130915_holzer_0019

Voor Josef betekent permacultuur:

  1. Het ontwikkelen van een systeem, waarvan alle onderdelen met elkaar in verbinding staan. Daarbij worden natuurlijke processen nagebootst. Je ontwerpt een landschap, en de natuur is daarbij je leidraad.
  2. Multifunctioneel denken, waarbij elk onderdeel van het systeem meerdere functies vervult.
  3. Een systeem dat divers is (zoals ook de natuur is), zodat het flexibel, stabiel en robuust is (in het Engels: “resilience”, maar dat is moeilijk te vertalen).
  4. Permanente observatie en zelfreflectie. Jezelf toelaten om fouten te maken, om er vervolgens lessen uit te trekken.
  5. Autonomie op vlak van voeding, energie en de vrijheid om onafhankelijk je eigen beslissingen te kunnen nemen. Zelf verantwoordelijkheid nemen, het beste van jezelf geven om een kwalitatief product te kunnen leveren waar je trots op kan zijn.

Het sociale luik van permacultuur ontbreekt hier wel. Hoe dit zich allemaal in de praktijk vertaalt, zal je kunnen volgen in mijn volgende stukjes.

20130915_holzer_0014

Advertenties

One thought on “In de hoge bergen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s