Een sociaal accentje

’t Is hier misschien wat stil, maar dat betekent niet dat ik heb stilgezeten!

Vorige week was ik ijverig aan het koken voor de cursisten van “people and permaculture” van Het Voedselbos. Permacultuur is immers meer dan tuinieren: “zorg voor de mens” is één van de drie ethische invalshoeken (naast “zorg voor de aarde” en “eerlijk delen”). De cursus zelf heb ik niet gevolgd – voorlopig focus ik mij vooral nog op biodiversiteit en voedselproductie. Daar heb ik mijn handen mee vol.

Maar ik kon het niet laten om het boek te lezen van de lesgeefster: Looby Macnamara. Het boek heet “people and permaculture” en legt uit hoe je aan de hand van permacultuurontwerp transitieprocessen op gang brengt naar een duurzamer leven in de allerbreedste betekenis.

people and permaculture

Duurzaamheid is iets waar ik al jaren professioneel én persoonlijk mee bezig ben. Het is een begrip dat in het maatschappelijk debat al dermate is uitgehold, dat het al lang niet meer bedreigend is voor diegene die blijven kiezen voor business-as-usual met eventueel een klein streepje groen. Economische duurzaamheid voert nog steeds de boventoon. Macnamara legt de vinger op de wonde:

There is a big difference between sustaining our current lifestyles and living sustainably. Our current lifestyles require many inputs from fossil fuels and cheap labour from other countries. … On a personal level our bodies suffer from disease and stress; on a society level, crime and disillusionment are escalating and our local communities are eroding. Is this the lifestyle we want to sustain? Living sustainably means non-polluting, non-harming and leaving resources for future generations and other species. Sustainable systems are ones that we can maintain.

Interessant is het belang dat Macnamara hecht aan persoonlijke duurzaamheid. Persoonlijke duurzaamheid is de mate waarin we in staat zijn om voor onszelf te zorgen: ons energieniveau op peil houden, een goede gezondheid hebben, bewust te zijn van onze eigen dromen en van onze wederzijdse afhankelijkheid van andere mensen. Iedereen heeft de verantwoordelijkheid om zorg te dragen voor z’n eigen fysische, emotionele, mentale en spirituele gezondheid, en een burn-out te vermijden.

Self-care leads to caring for others, planetary care and care for other beings. We need to find a balance between productivity and self-care that allows us to be the best for the world and ourselves.

Ook de manier waarop ze sociale duurzaamheid benadert, is interessant en gaat dieper dan de klassieke socio-economische invalshoek uit het maatschappelijke duurzaamheidsdebat. Sociale verantwoordelijkheid is verweven in al onze dagdagelijkse activiteiten, stelt Macnamara.

When we recognise our need for interdependence we are willing to support each other. … It means that we can respect, co-operate and co-exist with our differences rather than competing or trying to extinguish diversity.

Het boek is zeer goed gestructureerd, leuk geïllustreerd en is doorspekt met allerlei interessante citaten. De toon is positief: je moet niet blijven steken bij problemen, en je moet ook niet wachten tot anderen hun verantwoordelijkheid opnemen. Je kan zelf ook creatief nadenken over oplossingen. Aan de hand van allerlei opdrachten zet Macnamara je aan om zelf actie te ondernemen; het is een écht doe-boek dat je aanzet om je eigen oude patronen te doorbreken en de grenzen van je comfortzone te verkennen. De technieken die ze aanreikt, zijn niet altijd zo vernieuwend, maar dat hoeft volgens mij ook niet. Als het maar werkt.

Voor wie alvast ’s het eerste hoofdstuk van het boek wilt lezen: klik hier.

En hieronder vind je een filmpje waarin Looby Macnamara geïnterviewd wordt over het boek:

Begin and the impossible will become possible. (Thomas Carlyle)

Advertenties

2 thoughts on “Een sociaal accentje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s