Voorbeelden in Makeblijde

Op weg naar Makeblijde (aan de rand van Houten, bij Utrecht) trek ik mijn ogen open: ik zie geen enkele auto, maar moet ferm uitkijken voor al die fietsers die zo talrijk aanwezig zijn. In Houten primeert de fietser! Whaaw!

20130716_Makeblijde_0040

Makeblijde is een architectuurcentrum met een groot architectuurpark. In dat park kan je kennis maken met een rijk pallet aan tuinarchitectuur. Het bevat diverse tuinen van verschillende Nederlandse tuinarchitecten.

20130716_Makeblijde_0035

Het park bevat ook twee permacultuurtuinen van telkens 75 m2. Ze zijn aangelegd door Ken Geers en Willem Doreleijers, twee ecologische ontwerpers die besmet zijn geraakt met het permacultuurvirus. Intussen hebben deze jongens andere oorden opgezocht, en staat Xavier nu in voor het onderhoud van beide tuinen. Xavier werkt overigens met Wouter samen rond foodforest Ketelbroek en andere projecten.

Op deze foto is het ontwerp van beide tuintjes te zien:ontwerp PC MakeblijdeInteressant aan beide tuintjes is, dat ze laten zien dat je op zo’n kleine oppervlakte zeer veel diversiteit kan creëren. “De essentie is dat je veel micro-klimaatjes verkrijgt”, vertelt Xavier. Op die manier biedt je mogelijkheden voor een zeer divers gamma aan planten.

Beide tuinen bevatten hoogteverschillen, waardoor je meer textuur krijgt.

Het linkse tuintje bevat een waterpartij. Die buffert de warmte, en weerkaatst het zonlicht, wat weer nieuwe mogelijkheden schept.

20130716_Makeblijde_0020

Achterin het vijvertje zie je een wilgenvlot. Die haalt het stikstof uit het water.

20130716_Makeblijde_0037

Achteraan vind je een heleboel stammetjes, die geënt zijn met shitake en andere paddestoelen. Als je die wilt oogsten, leg je zo’n stammetje eerst een dag in het water.

20130716_Makeblijde_0029

Het rechtste tuintje bevat een verhoogd bed, het is als het ware een eiland waar je gemakkelijk kruiden uit kan plukken.

20130716_Makeblijde_0014

Achteraan is het hoog en droog, het is een plek voor de meer warmteminnende planten.

20130716_Makeblijde_0017

Opmerkelijk: in het linkse tuintje was er geen slakkenvraat… in tegenstelling tot het rechtse tuintje. Rara hoe dat komt…

Mooi, die tuintjes. Maar Makeblijde zal het hier niet bij laten. In een deel van het park zijn ze nu begonnen met de aanleg van een voedselbos. Niet zomaar een voedselbos… Net als natuurlijke bossen, welke bestaan uit een lappendeken van verschillende successiestadia, zal het bosdeel bestaan uit een mozaïek van zes verschillende typen voedselbossen: bosrand, bos in bos, notenwoud, bosrand van fruit, bijenbos en diepbos. Middenin het bosgedeelte komt een boskeuken. Voor ieder type voedselbos wordt aansluiting gezocht bij de bestaande beplanting en wordt ingespeeld op het oorspronkelijke parkontwerp.

Zes voedselbossen in Makeblijde als inspiratiebron voor tuin- en landschapsarchitecten… Heerlijk project!

20130716_Makeblijde_0027

Foto ontwerp: overgenomen van http://www.permacultuurontwerp.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s