Van beton naar tuin

Stel: je “tuin” ligt vol beton. Opzij staat een eenzame, zieltogende kraakwilg. Op een dag vind je een kleverige massa op de grond. Op dat harde beton. Je tracht het te verwijderen, maar het komt steeds terug. En dan wordt die vieze smurrie zwart.

De kraakwilg zit vol bladluis. Die geeft het goedje af, en vervolgens nestelt zich er een zwart kleurende schimmel in.

Je besluit in te grijpen. Grondig. Je breekt het beton open. Meter voor meter maak je de bodem weer vrij.

Daarna breng je planten binnen, en na enkele jaren + zeer veel geduld verkrijg je een ecologisch evenwicht. Het beton is veranderd in een echte tuin, die bevat een vijvertje en staat nu vol met planten. Er zijn veel, ontzettend veel hommels, zweefvliegen, (solitaire) bijen en andere insecten.

20130610_tuin bart_0002

Je krijgt het virus te pakken en besluit te moestuinieren. Je vindt elders een stuk grond die je gaat bewerken. In november 2011 wordt tgroenselof geboren… de plek is “een tijdelijke vrijplaats – in transitie – voor ecologisch onderzoek”. In Zwijnaarde, met een knipoog naar het grote en prestigieuze technologiepark dat er op een boogscheut vandaan ligt (en waar je het toegepast onderzoek naar ggo’s allesbehalve “ecologisch” kan noemen).

20130531_groenselof_0006

In tgroenselof gaat de keuze naar verhoogde bedden, bedekt met mulch (stro) volgens de techniek van een zekere Emilia Hazelip. In dit filmpje legt zij zelf uit hoe je die aanlegt, hoe het werkt, en ze geeft ook heel wat informatie over interessante combinaties voor de mengteelt van eenjarige groenten.

Hazelip heeft zich laten inspireren door de principes van natuurlijke landbouw van Masanobu Fukuoka, bekend van “The one straw revolution”. Een boek dat nog op mijn “to read” lijst staat… (en dat je gratis kan downloaden als e-book).

Bovenste foto: genomen op 10/06/13

Onderste foto: genomen op 31/05/13

Advertenties

One thought on “Van beton naar tuin

  1. Ik hoop dat je een ganse ‘paternoster’ rond krijgt in je tijdskrediet vol van die rijke ervaringen en dat je ze in een ‘net’ kan zetten en bevruchtend / inspirerend doen werken voor velen. Met respectvolle groeten. LoCo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s