Een duik in de boeken

Gezien het slechte weer van de voorbije dagen en de niet zo gunstige weersvoorspellingen voor de komende dagen, ben ik in de boeken gedoken.

Edible-Forest-Gardens

Op advies van Steven van Mier, lees ik nu het boek van Dave Jacke en Eric Toensmeier: “Edible forest gardens, ecological vision and theory for temperate climate permaculture – volume one: vision & theory”.

Het is een zeer vlot geschreven studieboek over ecologie in z’n oorspronkelijke betekenis (de relaties tussen planten, dieren en micro-organismen onderling en met hun omgeving). Die kennis moet dan de basis vormen om zelf een ecosysteem te ontwerpen dat beantwoordt aan onze behoeften (o.a voedsel). Volume 1 brengt je de meer theoretische kennis bij, terwijl volume 2 ingaat op de praktijk bij het aanleggen van een voedselbos. Dit laatste heeft wel betrekking op de situatie in Noord-Amerika, waardoor ik mij voorlopig zal beperken tot volume 1.

Het boek is zeer goed gestructureerd, en de theorie is doorspekt met praktische voorbeelden en duidelijke illustraties. De auteurs geven ook het relaas van hun bezoeken aan enkele eetbare tuinen. Het leest als een trein en wakkert je nieuwsgierigheid aan. Het stimuleert mijn verwondering voor de natuur, hoe complex en mooi het allemaal in elkaar zit. Het pijnlijke besef hoe extreem fout ons klassiek landbouwproductiesysteem in elkaar zit. De teleurstelling over de vele hiaten in de kennis, vooral (maar niet alleen) over het bodemleven en de relatie ervan met de bovengrondse leefwereld. En boosheid over het feit dat de wetenschappelijke wereld veel te weinig inspanningen doet om die hiaten in te vullen.

Een leerboek in de vorm van een pageturner. Tof!

Sommige passages trekken extra mijn aandacht. Zoals deze bijvoorbeeld: “Contrary to our culture’s popular rhetoric, competition is a negative interaction for both species or individuals involved in it. Ecologists used to think competition was the primary force driving evolution; most now see it as only one evolutionary force among several. Competing is a stress, and it inhibits productivity in ecosystems. Because competition causes suffering for those involved in it, species evolve to avoid competition whenever they can, or to mute it with other helpful interactions. … In many cases, they evolve to cooperate.”

Die boeken vond ik helaas niet in de Gentse bibliotheek. Ik heb volume 1 moeten bestellen, en goedkoop is hij niet. Maar je kan beide volumes ook integraal downloaden via deze link.

Advertenties

4 thoughts on “Een duik in de boeken

  1. Klopt als een bus, wetenschap is niet waardenvrij: zo zien westerse primatologen competitie als dominante eigenschap bij mensapen, terwijl Japanse collega’s eerder samenwerking zien. Werk aan de winkel!

  2. Competitie in al zijn vormen is inderdaad negatief voor beide individuen. Of het nu gaat over voetbal, waar de winnaar ook met blauwe schenen rond loopt, wat intrinsiek niet de bedoeling was of dat het gaat over boksen, waar de winnaar ook klop gekregen heeft. De winnaar komt er verzwakt uit. Veel meer dan dat we zouden denken speelt in de bodem het amensalisme. Pas als je er op begint te letten zie je het overal. En daar heeft de winnaar geen nadeel. En als we het nu toch over ecologie hebben, permacultuurders en zeker voedselbossers zouden perfect op de hoogte moeten zijn van het systeem van successie. Als de natuur vertrekt van een pioniersvegetatie (een akker dus) dan doet ze er in onze streken bijvoorbeeld 200 jaar over om te komen tot een climaxvegetatie. We kennen echter ook tussenstadia zoals struwelen en pioniersbossen. Die zijn er veel sneller en kunnen ook goed te gebruiken zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s