Bloemenrijk Voedselbos

Vorig weekend deel twee van de permacultuur ontwerp cursus bij Het Voedselbos. Geweldig weerzien was dat (en nog geweldiger is het om te beseffen dat er nog vier zo’n weekends volgen)!

20130510_voedselbos_0111

’t Weer was minder geweldig en we zaten daar dan als dikzakken met twee t-shirts en drie truien geperst in een regenjas. “In juni zal het beter zijn,” denken we dan met z’n allen.

20130510_voedselbos_0103

Het Voedselbos zelf was op die vier weken tijd wel érg veranderd: veel groen en bloemen. Kersen- en perelaars waren al uitgebloeid, maar ’t was het goeie moment om de appelbomen in volle glorie te zien bloeien. Als de wind even waaide (en dat deed die al te vaak), dwarrelde een regen van bloesemblaadjes neer. Sommige bomen zaten al op het einde van hun bloei, sommige stonden op hun topmoment, en nog andere waren er net aan begonnen. “Het zijn allemaal andere rassen,” wist Bert ons te vertellen. “Zo plukken we op telkens andere tijdstippen, en hebben we een langere periode om van de appels te genieten.” Het ene ras bewaart ook langer dan het andere ras. En wat een diversiteit aan smaken! Slim.

20130510_voedselbos_0101

Nog een opvallende plant tussen de bloeiers: smeerwortel. Onkruid in de klassieke (moes)tuin, maar rode draad in al die permacultuurtuinen. Smeerwortel blijkt er onmisbaar. Niet om te eten, maar om de bodem te voeden. En ’t is nog een mooi plantje ook.

20130510_voedselbos_0106

 Het is namelijk een belangrijke bron van kalium. Smeerwortel groeit heel snel. Je kan het gebruiken als mulch of als groen materiaal bij de aanleg van een warme composthoop. Of maak er gier van: doe wat bladeren in een ton en sluit die af. Na enkele weken kan je de niet bepaald lekker ruikende smurrie gebruiken voor planten die veel kalium vergen, zoals bv. tomaten.

20130510_voedselbos_0105

Advertenties

One thought on “Bloemenrijk Voedselbos

  1. toevoeging: de wortel van de smeerwortel is om te toveren tot een ‘verjongend’ en wondsamentrekkend zalfke!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s