Beestentoren

Bijenhotels zijn in: steeds meer mensen willen er wel ééntje in hun tuin. Zoals altijd speelt ook de “commercie” er handig op in en vind je allerlei modellekes in de winkel. Of die allemaal zo functioneel zijn, dat durf ik niet te zeggen. (Het omgekeerde eigenlijk ook niet). Maar soms kijk ik wel ’s op van het kostenplaatje, terwijl je zo’n ding ook zelf kan maken. Via deze link bijvoorbeeld zie je hoe dat kan.

Of je kan het wat grootser zien: zoals bij Mier. In hun tuin staat er een hele beestentoren.

Mier_0015

Helemaal onderaan zit een warm egelhol. Warm omdat er materiaal omheen zit dat aan het composteren is. Daarboven komen de bijen aan hun trekken: stenen met diep geboorde gaatjes, gaatjes met verschillende diameters voor verschillende bijensoorten. En het werkt: tijdens mijn verblijf gonsde het er van de metselbijen.

Mier_0016

Erboven de vlinders en helemaal bovenaan komen tijdens de winter de vogels een graantje meepikken op de voederplank.

Tijdens mijn verblijf bij Mier hebben we ook zo’n beestentoren gebouwd. Uiteraard weer voor de volle 100% met gerecupereerd materiaal of materiaal dat we in de tuin vonden. Het geraamte bestaat uit (zware 😦 ) stukken afgedankte beton die met de slijpschijf op het juiste formaat werden gebracht. Opbouwen, nummeren en terug afbreken.

Mier_0031

Om de dag nadien terug op te bouwen in de tuin van een klant. Dit gebeurde samen met een groepje kinderen van de lokale school. De openingen werden gevuld met bamboe- en andere holle stengels, bakstenen met gaten, en… met modder (waarin dan gaten geprikt werden). Dolle pret voor de kinderen en een vleugje paniek bij de leerkrachten!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s