Kruidenslaatje en ander lekkers

Ga naar de tuin, en pluk blaadjes van de planten die stilaan goed aan het groeien zijn: longkruid, citroenmelisse, bieslook, bloedzuring, postelein, kleefkruid, paardenbloem, zevenblad, rode zuring, witte dovenetel, smalle weegbree, mosterdblad, hondsdraf, paarse dovenetel en vele andere. Een mix van gekweekte kruiden met zgn. onkruiden dus. Selecteer vooral de jonge blaadjes. Maak een vinaigrette saus naar keuze en je hebt een heerlijk slaatje. Of voeg nog een heleboel geroosterde zonnebloempitten toe. Dit heb ik meermaals gegeten bij Mier.

lentesalade

Veel lekkerder dan altijd maar die kropsla! Deze lenteperiode is schitterend om minder gekende eetbare planten te ontdekken, en bijgevolg ook wat meer diversiteit in het menu aan te brengen. De studenten van StuJardin hebben dat ook al ondervonden: op hun website vind je enkele interessante recepten. De daslookboter waarover ze het ondermeer hebben, kon ik ook al bij Mier proeven. De boter vervingen zij wel door kokosolie (voor de veganisten onder ons). Ook lekker was de pesto gemaakt van jonge brandneteltoppen die we gegeten hebben met vers gemaakte pasta.

P.s: Niet alles is eetbaar, en sommige kruiden eet je beter in kleinere hoeveelheden. Een interessante website met informatie over eetbare (en medicinale) planten vind je hier.

(Foto: Anne Tanne)

Advertenties

3 thoughts on “Kruidenslaatje en ander lekkers

  1. binnenkort slaatje met Ost-indische kers bloemekes, bernagie-bloemekes, rode biet-blaadjes! 🙂 njammie!

  2. Kan je een foto van al die onkruidjes op je blog zetten, want anders ga ik mij vergissen en misschien wel iets helemaal fouts eten waardoor ik uren op de pot gekluisterd ga zitten. En dat wil je me toch niet aandoen?

    • Misschien beginnen met brandnetelsoep? (En ga ’s mee gaan wandelen, of neem een flora mee).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s