Van puin naar tuin

’t is wat stil geweest op deze blog: het was stevig werken en debatteren bij Steven en Heidelien van Mier, veel tijd voor verslagen was er niet.

De voorbije week hebben we ons vooral gericht op de tuin achter hun huis, een tuin die multifunctioneel moet zijn: zowel aangenaam om er te vertoeven als (gedeeltelijk) productief.

Mier_0023

Op het eerste zicht lijkt het geheel nogal chaotisch, maar er zit wel degelijk een logica in. Een logica die gericht is op het maximaliseren van diversiteit in al z’n facetten.

Mier_0037

Eerst hebben we alle niet-functionele dingen uit de tuin gehaald, zoals bv. het kapotte aquarium links of het werkloze waterreservoir rechts. “Produceer geen afval” is één van de principes bij permacultuur. Beide hebben wel degelijk weer een functie gekregen. Het aquarium is nu een kleine serre en het waterreservoir vangt nu het regenwater van de achterzijde van het dak op.

Steven en Heidelien hebben een verbouwing achter de rug, en hebben bijgevolg heel wat puinafval. Dat puin hebben ze niet naar het containerpark gebracht, ze hebben het de voorbije jaren al gedeeltelijk verwerkt in de tuin. Daarmee hebben ze meerdere verhoogde bedden aangelegd door stapelmuurtjes te bouwen.

Mier_0020

Ook nu zou weer gebruik gemaakt worden van die stenen om her en der de muurtjes aan te passen zodat nog meer hoogteverschillen zouden ontstaan.

20130501_Mier_0067

Zo konden we gradiënten creëren binnen die bedden van arme bodem (de oorspronkelijke bodem) naar humusrijke bodem (waar we compost hebben aangebracht).

20130501_Mier_0070

Op die manier creëer je een diversiteit aan biotopen en kan je meer soorten houden. Meer biodiversiteit dus (ook een principe van permacultuur).

20130430_Mier_0085Meestal was de laatste stap het aanbrengen van houthaksel. Maar ook weer niet altijd, want voor sommige plantjes (zoals tijm: links op de foto hieronder) is dat niet zo gewenst.

20130501_Mier_0072

Her en der worden bokalen geplaatst als tijdelijke serre om de zwakkere plantjes nog even te beschermen tegen eventuele koudere temperaturen.

20130501_Mier_0077

Nu is het wachten op de zomer…

Advertenties

2 thoughts on “Van puin naar tuin

  1. Wat een leek als ik beschouw als chaotisch en onverzorgd blijkt dan een oordeelkundig opgebouwde tuin te zijn waar behoorlijk wat (denk)werk aan vooraf ging. Mooi!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s