De groene long

Het was mijn bedoeling om te onderzoeken wat radicale transitie echt kan betekenen…

Wel, wie dat wil weten, moet in Meldert bij Mier langs gaan. Vorige week ben ik een eerste week vrijwilligerswerk gaan doen bij Steven en Heidelien en viel er van de ene verbazing in de andere. Bij hen leer je over eetbare planten en biodiversiteit in al z’n vormen, maar zie je ook hoe ver je kan gaan met materiaalrecyclage, waterrecuperatie en energiebesparing.

Deze week hebben we ondermeer gewerkt aan de Groene Long.

Mier_0009

In het rechter gedeelte van het huis wordt het regenwater opgevangen in twee big bags waarna het geleidelijk aan wordt vrijgegeven aan de planten die er verspreid staan.

Mier_0010

Indien de zon schijnt, wordt dat water opnieuw gerecupereerd. Dit gebeurt via een pompje dat aangedreven wordt met een zonnepaneel op het dak. Op die manier creëer je een vochtige, warme omgeving, die toelaat om bepaalde planten te kweken.

Mier_0012

Of ook paddestoelen in zakken.

Mier_0008

In één van de wanden hebben ze een laag jute aangebracht. Tussen de muur en de jute is alles opgevuld met aarde en compost. Vervolgens hebben ze gaten gemaakt in de jute. Bedoeling is om plantjes te laten groeien in de muur. Vorige dinsdag heb ik er koriander-zaailingen “geplant”. Ik ben benieuwd of ze zullen overleven. (Vrijdag zagen ze er nog fit uit).

Mier_0006

Zoals met alles in dit huis, is ook de groene long ingericht met allerhande recuperatiemateriaal. Het geheel volgen ze nauwgezet op: Treedt er geen condensatie op? Doen de planten het goed? Vallen de waterdruppels op de juiste plaats? Het gecreëerde ecosysteempje geeft feedback en waar nodig wordt ingegrepen.

Het zou mij te ver leiden om in alle details op alle creaties van dit huis in te gaan, maar via deze link zie je alvast een fotoreeks die toont wat er in het verleden allemaal gebeurd is. Creativiteit troef!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s