Dode bijen

Na vier dagen fietsen hebben we bij Bianca gelogeerd. Zij startte twee jaar geleden met imkeren. Na de eerste winter waren haar bijenvolken dood. Vorig jaar is ze opnieuw begonnen met twee volken… en alweer een slagveld.

“Ik ben een beginner,” zuchtte ze, “op zich zou dat een mooie verklaring kunnen zijn. Maar een vriend van mij is al jarenlang bezig met imkeren. Een echte kenner. Hij had achtenveertig bijenvolken. Na deze winter bleven er slechts acht over!” Slik.

We hoorden het al vaker. Er is iets ernstigs aan de hand met onze (honing)bijen. Recent verscheen daarover een interessante documentaire: More than honey, waarvan je hier de trailer kan bekijken:

Eén van de vele factoren die impact hebben op de gezondheid van bijen, is het gebruik van pesticiden, meer bepaald de neonicotinoïden. Begin dit jaar bracht de EFSA (het Europese “Voedselagentschap”) een rapport uit dat aantoonde dat drie types neonicotinoïden (met onuitspreekbare namen: clothianidin en imidacloprid van Bayer en thiamethoxam van Syngenta) hoge risico’s vormen voor bijen. Het zijn producten die gebruikt worden bij de ontsmetting van zaden, m.a.w ze worden preventief ingezet en dus massaal gebruikt.

Op basis van dit rapport heeft de Europese Commissie voorgesteld om het gebruik van die drie producten twee jaar te verbieden op gewassen die aantrekkelijk zijn voor bijen (zonnebloemen, koolzaad, maïs en katoen). Een veel te beperkte maatregel, maar desondanks zetten de chemiereuzen alles in om dit tijdelijk verbod onmogelijk te maken. Naast intensief lobbywerk, tracht Syngenta via misleidende informatie (oa. deze website) en advertenties twijfel te zaaien bij de publieke opinie en vooral bij de politici.

Uiteraard zijn er vele oorzaken van de bijensterfte. Maar er is nu wel degelijk duidelijk wetenschappelijk bewijs dat neonicotinoïden daar eveneens een grote negatieve impact op hebben.

De NGO “Corporate Europe Observatory” kon de hand leggen op een aantal brieven en mails van Syngenta en Bayer, en heeft op basis daarvan een rapport opgesteld over de lobbystrategie van deze bedrijven. Uit dit rapport blijkt dat Syngenta, die het rapport van de EFSA had kunnen inkijken vooraleer deze werd gepubliceerd, op agressieve toon had geëist dat de tekst zou worden gewijzigd. Bovendien dreigde het bedrijf met juridische stappen tegen de EFSA en z’n directeur.

Op 15 maart werd het voorstel van de Europese Commissie een eerste keer ter stemming voorgelegd, maar kon geen gekwalificeerde meerderheid verkregen worden. België had toen in het voordeel van het voorstel van de Commissie gestemd. Op 26 april is er een nieuwe stemming.

Ook vanuit het Parlement wordt dit dossier opgevolgd (ook al gebeurd de stemming enkel door de lidstaten). Via de website van Bart Staes kan je alle ontwikkelingen op de voet volgen. Tijdens de première van de film “More then honey” riep hij alle aanwezigen op om zich te verzetten tegen het onverantwoorde gedrag van deze multinationals. Organisaties als Natuurpunt, BioForum en vele anderen hebben onze beleidsvoerders aangesproken. Bij de petitiewebsite Avaaz loopt momenteel ook nog een oproep. Al 442.526 mensen hebben via deze weg berichten gestuurd aan de verschillende Europese Ministers. En ook al heeft België tot nog toe het voorstel van de Commissie gesteund, het blijft essentieel om onze Minister er blijvend aan te herinneren dat we het wel degelijk belangrijk vinden.

 

Advertenties

One thought on “Dode bijen

  1. ik vind dat de regering er niets aan doet, en dat ze elke imker die het moeilijk heeft met bijen en veel sterfte heeft, moet vergoeden.
    ik ben imker en heb er al jaren problemen mee en niemand helpt ons. Schandalig vind ik dit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s