Zaaigoed voor iedereen

Bij permacultuurprojecten zie je vaak dat mensen op zoek gaan naar bijzondere (oude) gewassen, of experimenteren met bepaalde rassen. Bij Mier bijvoorbeeld vragen ze aan vrijwilligers om zaden mee te brengen uit hun regio.

Niet zo verbazingwekkend eigenlijk. Permacultuur is gebaseerd op biodiversiteit, en dus ook de genetische diversiteit van de gewassen. Vandaag staat deze genetische diversiteit van onze voedselgewassen onder grote druk. De productie en verkoop van zaadgoed ligt voor het merendeel in handen van enkele zaadbedrijven. En dank zij stevig lobbywerk is hun quasi monopolie stevig verankerd in de wetgeving. Vandaag is het geen evidentie meer om als kleine boer aan zaadvermeerdering te doen en het verkregen zaad op de markt te brengen. En zo dreigt alle traditionele kennis over zaadvermeerdering verloren te gaan… Nochtans hangt onze toekomstige voedselzekerheid af van het vrije verkeer van zaadgoed!

Er zijn organisaties die daar iets willen aan doen, zoals bijvoorbeeld Longo Maï. Longo Maï is een netwerk van verschillende coöperaties die streven naar maximale zelfvoorziening. Nu wil ik even inzoomen op een initiatief van hen: de productie van een educatieve film over hoe je zaaigoed kan produceren.

Beelden zijn een uitstekende manier om de ontwikkeling van planten tot aan de zaadvorming te volgen, en om zaadteelt en –sortering in detail te laten zien. De opnamen zullen over twee jaar gespreid worden, om ook de volledige cyclus van tweejarige gewassen in beeld te brengen.  De film zal een toegankelijk leermiddel zijn, eenvoudig te gebruiken, te begrijpen en te verspreiden.

Om dit project te realiseren is echter financiële steun nodig. Je kan hieraan meewerken door een voorafbetaling van 20€ te doen voor de DVD, of door een steunbijdrage te geven. Meer info hierover vind je hier.

En voor wie nog twijfelt: bekijk dan even deze trailer:

Advertenties

One thought on “Zaaigoed voor iedereen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s