Cycloasis

Op deze pagina’s kon je al één en ander lezen over enkele van mijn plannen voor de komende maanden: een permacultuur ontwerp cursus volgen bij het Voedselbos te Nokere, drie weken meehelpen met de aanleg van een nieuw voedselbos bij Mier in Meldert, maandagse werkdagen bij Far Field te Vinderhoute…

Het grotere plan is nog niet helemaal concreet. Uiteraard zal ik projecten bezoeken. En ’t zal met de fiets te doen zijn. Slow travel, ’t goeie leven! Engeland? Frankrijk? Of nog een ander land? De keuze ligt nog niet vast. Eerst nog wat inspiratie zoeken. Zoals de ontmoeting van gisterenavond, met Ans Rossy van Cycloasis.

cylcoasis

Toen ik vorige week een artikel las in Oikos over Cycloasis, viel ik bijna van mijn stoel. Wat Ans gedaan heeft, sloot zeer nauw aan bij mijn eigen doel. Meteen contact opgenomen. Gisteren deed ze dan haar verhaal zelf uit de doeken. Allemaal heel hartelijk.

In 2012 besloot Ans om een nieuwe fiets te kopen en vier maanden door Frankrijk te trekken. Ze fietste doorheen Bretagne, de Drôme, en ging uitdagingen zoals beklimmingen in het Centraal Massief niet uit de weg. Onderweg bezocht ze 22 projecten en verwonderde zich keer op keer over die kleine oases van duurzaamheid, de verbondenheid van de mensen met de natuur en het enorme respect voor de biodiversiteit en de bodem.

Foto: Cycloasis

Foto: Cycloasis

Ans liet zich bij de keuze van de te bezoeken projecten inspireren door Pierre Rabhi, Fransman van Algerijnse afkomst en filosoof, auteur en expert in agro-ecologische landbouw.  “La sobriété heureuse” is zijn motto, geluk in z’n eenvoud. Onder de noemer “Oasis” staat hij aan de basis van een hele reeks innovatieve projecten die gebaseerd zijn op respect voor de natuur en die een toegevoegde waarde bieden voor het milieu en voor de lokale gemeenschap. Het zijn ondermeer deze projecten die Ans heeft bezocht.

Ans fietste en werkte mee waar dat kon. Ook zij communiceerde al haar ervaringen via haar blog, Cycloasis. Ze schreef haar verslagen in het Engels om het werk van deze pioniers aan een internationaal publiek bekend te maken. Hiermee hoopt ze zoveel mogelijk mensen te inspireren, opdat elk aan z’n eigen “oase van duurzaamheid” zou bouwen. Daar gelooft ze oprecht in: “het borrelt, het beweegt, en het komt van onderuit”!

Ik denk dat ze wel ’s gelijk zou kunnen hebben.

Advertenties

2 thoughts on “Cycloasis

  1. Heb je de reportagereeks ‘Het verdriet van Europa’ gezien? Een absolute aanrader. ‘Het komt van onderuit’ was daar ook een van de conclusies. Schrijnende toestanden en veel boze en zelfs woedende Europeanen, maar ook allerlei initiatieven van onderuit zoals coöperatieve bedrijven.

    • Ja. Jammer dat het daar eerst zo ver moest komen…
      Ook het succes van New B lijkt daar op te wijzen: tijd voor transitie 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s