Nieuw voedselbos in Meldert

Ik heb mij bij Mier opgegeven om eind april tot half mei deel te nemen aan de aanplant van een nieuw voedselbos in Meldert (bij Aalst).

logo MierMier vzw is het geesteskind van Heidelien en Steven, twee interieurarchitecten die in 2005 al hun creativiteit botvierden op de renovatie van hun huis. Toen het budget op was, begon het pas écht interessant te worden. Ze stapten over op het gebruik van recuperatie-materialen en stelden vast dat dat eigenlijk veel plezanter was. Mier was geboren.

Intussen hebben ze een waar mierennest uitgebouwd. Ze proberen er allerlei zaken uit op vlak van voedsel- , water-, en energievoorziening, in en rond het huis. Doel is te evolueren in de richting van een goed functionerend autonoom systeem. Ze werken steeds vanuit gesloten kringlopen. De recuperatie van “afvalstromen” staat centraal.

Hun succesjes passen ze toe bij andere mensen. Je kan beroep doen op Mier voor verbouwingen met recuperatiematerialen en voor de aanleg van je tuin. Ze leggen vijvers of groendaken aan en zetten gazons om tot heuse voedselbronnen.

Uiteraard zijn ze vertrouwd met permacultuur. Ze hebben al een jong voedselbos van 2 jaar, maar zijn bezig met die uit te breiden. Vorige winter zetten ze een paardenweide om: ze brachten reliëf aan en moeras en een natuurlijke vijver kwamen tot stand. In de lente zullen ze die nieuwe tuin beginnen beplanten. Ze willen polyculturen van groenten en stikstofbinders zaaien en allerlei eetbare vaste planten en kruiden inplanten. Daarnaast gaan ze een stuk moestuin aanleggen voor één- en tweejarige groenten.

Ik zal daar dus aan meehelpen en op die manier van alles opsteken over verschillende intensieve en extensieve sytemen om voedsel te produceren… Je mag een uitgebreid verslag verwachten via deze blog!

Advertenties

2 thoughts on “Nieuw voedselbos in Meldert

  1. hallo, ik heb een plekje gekocht in Balegem. Er is een tuin bij van ong 2000 m. Ik zou er graag een soort voedselbosje aanleggen. Kan ik bij jullie eens komen kijken?
    Dank bij voorbaat,
    lucas bauwens
    lucasje59@gmail.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s