Hoe eenvoudig innovatie kan zijn

Tijdens zijn uiteenzetting vrijdag, gaf Aviram Rozin meermaals aan hoe je met eenvoudige materiaal interessante hulpmiddelen kan maken.

Zo liet hij zien hoe ze de pas geplante boompjes irrigeren. Dit lijkt heel simpel: neem een afgedankte plastic waterfles van 2 liter. Maak er onderaan een opening in, waarin je een wiek steekt en maak het geheel terug dicht.

wick irrigationDoor de dop meer of minder dicht te draaien kan je meer of minder water laten lopen via de wiek. Naast het pas geplante boompje zit zo’n fles in de grond. De wiek zit nét onder de wortels, daar waar het water nodig is. Volgens Rozin kom je met een fles van 2 liter water toe voor liefst veertig dagen.

Ook denken ze heel goed na over de keuze van de boomsoorten die ze planten. Het gaat in de eerste plaats om inheemse soorten. Opmerkelijk idee is de intentie om nu ondermeer ook voor “oxalogene” boomsoorten te kiezen. In samenwerking met professor Eric Verrecchia (Institute of Earth Sciences, Universiteit van Lausanne, Zwitserland), onderzoeken ze, de klimaatverandering indachtig, de mogelijkheid om oxalogene bomen te planten in Kenia (Maralal). Oxalogene soorten absorberen koolstof uit de lucht en leggen het definitief in de bodem vast onder de vorm van calciumcarbonaat (kalksteen). Voor Kenia blijkt Afzelia africana (Afrikaanse eik) op dit vlak geschikt te zijn. De zaden van deze boom kunnen gemalen worden tot meel. Ze zijn zeer voedzaam en rijk aan eiwitten.

Het project in Kenia staat eigenlijk nog in de startblokken. Sadhana Forest heeft een stuk grond gekocht, maar nu zijn extra middelen nodig om het project echt te lanceren. Het zou gaan om een eerder kleinschaliger, educatief project, dat dient om de lokale bevolking, het semi-nomadische Sambura volk, enthousiast te maken voor de werkwijze en de mogelijkheden van Sadhana Forest.

In het filmpje hieronder kan je ondermeer zien hoe erg het gesteld is met de bodem en de begroeiing in Maralal (4 min 45 sec).

Meer info over Aviram Rozin en Sadhana Forest vind je op hun website.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s