Van woestijn naar voedselbos

Gisteren ben ik gaan luisteren naar een presentatie van Aviram Rozin. Negen jaar geleden begon hij, samen met z’n vrouw, in Auroville (Indië, Tamil Nadu) met het project Sadhana Forest. Een stuk zwaar geërodeerde, droge grond werd omgezet in een vruchtbaar voedselbos.

Sadhana Forest1

Technisch gezien gaat het om twee onderdelen: enerzijds het planten van bomen, anderzijds het watermanagement. Het gebied kent periodes van moessonregens maar ook droge periodes. Het water van de moesson spoelde vroeger meteen uit, en nam de vruchtbare grond met zich mee. “Ons doel is te streven naar zero runoff,” zegt Rozin. “Iedere druppel water die op de bodem valt, moet op die plek blijven en opgenomen worden ofwel doorsijpelen om de grondwatertafel aan te vullen”. Ze doen dit door sloten te graven en kleine dammen te bouwen.

Sadhana Forest, Tamil Nadu

Nu zijn er meer dan 20 kilometer sloten en 8 dammen, samen stockeren ze 50.000 m3 regenwater. Bovendien zijn ze er in geslaagd om, op vier jaar tijd, de grondwatertafel met liefst 6 meter te laten stijgen. Daardoor konden ze meer dan 25.500 bomen planten, van 160 verschillende inheemse soorten.

Sadhana Forest doet dit alles met een minimum aan middelen. Ze doen dit omdat ze nergens toegevingen willen doen op hun basisprincipes. Hun inkomsten krijgen ze via giften. De technische middelen zijn duurzaam en goedkoop. Zo trachten ze bijvoorbeeld zoveel mogelijk te werken met gerecycleerde materialen (daarover meer in een volgend stukje). Sadhana Forest is niet aangesloten op het elektriciteitsnet. Ze hebben zelf zonnepanelen, en zelfs een installatie om menselijke (trap)energie om te zetten in elektriciteit.

IMG_5211

En mensen zijn er genoeg om elektriciteit te “trappen”. Jaarlijks strijken zowat 1000 vrijwilligers neer.  Sommige blijven er voor enkele weken, andere helpen maanden mee, enkele zijn er zelfs al jaren actief. Ze helpen met graven, bomen planten en de verzorging van de bomen. Verblijfkosten hoeft niemand te betalen, maar wie slechts voor korte tijd verblijft, moet dagelijks ongeveer 5 Euro betalen voor het eten. Wie langer verblijft hoeft niets te betalen, meer nog, eventuele verplaatsingskosten worden vergoed en ze krijgen wat zakgeld.

In een volgend blogstukje kom ik nog terug op deze boeiende man en zijn projecten, voor vandaag sluit ik af met dit filmpje dat zeer mooi illustreert waarover het gaat (5min 30sec).

(Foto’s: Lokyaziis, Sonagold, Ajay Tallam)

Advertenties

5 thoughts on “Van woestijn naar voedselbos

  1. Fascinerend en hoopgevend. Ik zou meteen op het vliegtuig springen om te gaan helpen, mocht ik niet beseffen dat ik door dat vliegtuig niet te nemen misschien juist meer bijdraag aan de strijd tegen klimaatverandering en het oprukken van de woestijn.

  2. Boeiend om te lezen. Zou graag wat diepgaander info willen. Wat zijn de successen, wat zijn de problemen die ze onderweg tegen komen. Ik zie dat men leeft van giften Ben zelf bezig met een project van agroforesterie in congo , meer op http://congo.fajalobi.be (vgl met permacultuur, bomen planten en ertussen landbouw doen) , maar zit een beetje met het vraagstuk of het op gegeven moment ook volledig zelfbedruipend kan worden. De eerste jaren is natuurlijk vnl investeren om iets te doen slagen. Jurgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s