“Niet productiviteit, maar functionaliteit”

Dat was alvast één van de oneliners die we gisteren van John D. Liu te horen kregen.

Echt duurzaam kan je het niet noemen: gisterenavond zijn mijn collega, An, en ik na ’t werk heen en terug naar Amsterdam gereden om deze man aan het woord te horen. Hij was namelijk gastspreker bij “It’s the food, stupid“, een reeks uiteenzettingen in de Rode Hoed te Amsterdam. Om ons geweten (en onze portemonnee) te sussen, hebben we nog een oproep gedaan om de auto vol te krijgen, helaas, niet gelukt.

John Liu in De Rode Hoed

Als je zo’n zotte verplaatsing doet, dan heb je hooggespannen verwachtingen. John D. Liu is een Chinese Amerikaan die jarenlang heeft gewerkt voor CBS News. Toen hij in 1995 het Chinese Löss-plateau filmde, werd hij geraakt door dit project. Hij zag hoe de lokale bevolking een gebied bijna zo groot als Nederland veranderde van een dorre, uitgeputte woestenij in een grote groene oase.

Hij kwam tot het besef dat het goed mogelijk is om zwaar bezadigde ecosystemen te herstellen. Sedertdien reist hij de wereld rond om iedereen hiervan te overtuigen. “Bekijk de evolutionaire trends die op lange termijn plaats gevonden hebben”, aldus Liu, “en daar vind je al het nodige om aan de slag te gaan.” De hele biologische evolutie is gebaseerd op drie cruciale elementen: biodiversiteit (de enorme genetische diversiteit), biomassaproductie en de opbouw van organisch materiaal in de bodem.

Vandaag kijkt onze maatschappij naar voedsel in termen van productiviteit. Hierdoor doorbreken we deze biologische opbouw. Biodiversiteit en vruchtbare grond verdwijnen. Het recyclageproces van de bodem wordt stopgezet. Het regenwater wordt niet langer vastgehouden, de bodem verdroogt en erodeert. Je kan ook kijken naar voedsel in termen van functionaliteit. Dan werk je samen met de biodiversiteit en verzorg je de bodem. Als je dat doet, kan je een ecosysteem terug tot bloei brengen.

(Eigenlijk ook het principe van biologische landbouw of verdergaand: permacultuur. No surprise!)

Hij illustreerde zijn betoog met allerlei stukjes uit zijn films, die best wel indrukwekkend zijn. Toch bleef ik wat op mijn honger zitten. De veelheid aan grootschalige projecten is dan wel indrukwekkend, maar voor mij mocht hij wel ’s wat dieper ingaan op zo’n project en in detail uitleggen hoe zoiets in de praktijk gebeurt: technisch, financieel, sociaal,… Op dat punt bleef het soms wat oppervlakkig en had ik soms de indruk een show te zien in plaats van een lezing.

Maar Liu kan mensen enthousiasmeren! Zowat 400 mensen waren naar de Rode Hoed afgezakt om zijn verhaal te horen. Er waren ook jonge mensen aanwezig, studenten, en die waren razend enthousiast. Hoopgevend zijn ze, zo’n mensen als Liu. Een ritje naar Amsterdam waard!

Zijn film, “Green gold”, had ik eerder al gezien en is in elk geval een aanrader:

(foto: John Liu in de Rode Hoed van Webted)

Advertenties

One thought on ““Niet productiviteit, maar functionaliteit”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s